Teške prepreke za BiH na Olimpijadi: Šahisti igraju protiv Moldavije, šahistkinje izlaze na crtu Slovenkama

Teške prepreke za BiH na Olimpijadi: Šahisti igraju protiv Moldavije, šahistkinje izlaze na crtu Slovenkama

Nakon slobodnog dana na programu su mečevi sedmog kola 45. šahovske Olimpijade, koja se igra u Budimpešti.

Nakon prvog dijela takmičenja u vođstvu se u obje konkurencije nalazi Indija, sa svih 12 pobjeda. Posebno su muškarci superiorni osvojivši 21 poena od 24 moguća!

Danas će se sastati sa Kinom, a svijet sa zanimanjem očekuje da vidi hoće li se na prvoj tabli sastati Liren Ding, svjetski šampion, i Domaradžu Gukeš, njegov izazivač u novembarskom meču. Ding je do sada na Olimpijadi skupio mršava dva, a Gukeš 4½ poena iz pet partija.

Šahisti BiH danas će igrati protiv Moldavije, koja je na neobičan način složila igrače po tablama. Tako je, umjesto na prve dvije, svoja dva najjača igrača po rejtingu, Viktora Bologana i Viorela Jordakeskua, postavila na donje table. Moldavci su favoriti, ali i mi imamo svoje adute.

Parovi reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije: Srbija – Holandija, Slovenija – Kanada, Hrvatska – Filipini, Moldavija – BiH, Urugvaj – Crna Gora, Švajcarska – Sjeverna Makedonija.

U ženskoj konkurenciji slijedi sudar dva rejting favorita, Indije i Gruzije, a ništa manje zanimljiv neće biti ni dvoboj Ukrajine i Poljske.

Šahistkinje BiH će imati težak zadatak u meču sa Slovenkama, u čijem sastavu su jedan inter i tri ženska međunarodna majstora. Po rejtingu su 28, dok je BiH 56, u konkurenciji 169 selekcija.

Parovi reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije: Srbija – Iran, Crna Gora – Švajcarska, Slovenija – BiH, Hrvatska – Južna Afrika, Trinidad i Tobago – Sjeverna Makedonija.

Titule šampiona brane Uzbekistan i Ukrajina.

Agencije

CATEGORIES
Share This