Sportska crtica iz ljubinjske Njegoševe: „Naš Ika“ protiv Crvene Zvezde

Sportska crtica iz ljubinjske Njegoševe: „Naš Ika“ protiv Crvene Zvezde

Ivan Lečić (rođen 1997) rastao je dobrim dijelom svog djetinjstva i dječaštva u najsportskijoj ulici u Republici Srpskoj – u Njegoševoj ulici u Ljubinju – gdje je boravio kod bake, dok su mu roditelji bili na poslu. Odlikaš i u osnovnoj i u gimnaziji, po sistemu učenja po modelu – i po ugledu na ujaka Slavišu Pešuta – odmalena je startovao kao vrstan odbojkaš u svojoj generaciji.

Mi iz Njegoševe smo ga zvali „naš Ivan“, pa ga još kao mališana tjerali da nabraja ko sve ima odbojkaške medalje u našoj ulici. Odlično je to znao, pokazujući na kuće i prozore, od početka ulice tamo prema Gornjiku, govorio bi: Strahinja Kozić, Rajko Kozić, Slaviša Pešut, Nebojša Karadeglija, Žarko Janjić, Aleksandar Turanjanin, Dragan Mrković, Desko Pavić… u Lugonja košarkašica koja igra u Banjaluci, u Budinčića bokser Miloš…

Riječju – u nevelikoj ulici tek dvije – tri kuće nemaju sportsku medalju. I po tome je ova kratka hercegovačka ulica nalik onoj Karadžićevoj u Kleku kod Zrenjanina, gdje su odrastali odbojkaši Grbići, košarkaš Bodiroga i brojni ostali sportisti malo manje poznati i slavni.

Ivan je o tome kao osnovac pisao i literarni sastav – bio je to mogu slobodno da vam kažem odličan sastav – ali ga žiri (mislim da je u pitanju bio konkurs pošta za osnovce) nije uzeo u razmatranje, pa je ljubinjski đak ostao bez nagrade i priznanja. U zaključku spomenutog sastava napisao je – „volio bih da se i ja ovim ljudima priključim, da donesem jednom svoju medalju u Njegoševu ulicu“.

Nije puno vremena proteklo i Ivan, među vršnjacima zvani Ika, u Njegoševu je donio medalju sa nekog pionirskog odbojkaškog takmičenja. Čim sam mu na tom čestitao dodao sam, usput, ovlašno: Ika ti ćeš danas – sutra u bijeli svijet, pročitaj „Junake Pavlove ulice“ Ferenca Molnara, ako do sad nisi, u svijetu se o tom još priča…Poslušao je, kazavši pa ovo jeste stara, ali odlična knjiga.

Ali ne pišem vam zbog toga sportsku crticu o jednom valjanom i karakternom mladiću, „našem Ivanu“ , nego da vam prenesem sljedeće: osim što je diplomirao u Novom Sadu, zaposlio se, „naš Ivan“ je na Kupu Vojvodine, gdje je njegov OK Kulpin iz Kulpina trijumfovao u tom takmičenju, proglašem i za najboljeg igrača! Evo ga na slici sa dva pehara – klupskim i pojedinačnim!

„Naš Ika“ i njegov Kulpin u osmini Odbojkaškog kupa Srbije, 30. septembra, igraju u Beogradu protiv Crvene zvezde.

Nećemo pregoniti s optimizmom, kad je riječ o ishodu tog duela.

Međutim, nekadašnjem dječaku iz moje ulice, uz čestitke, bio sam dužan i ovih nekoliko rečenica sjećanja, povodom njegovih najnovijih uspjeha.

Pobjednici Kupa Vojvodine: odbojkaši Kulpina

(RadioTrebinje)

CATEGORIES
Share This