Jokić slobodnim bacanjima upropastio Voriorse: Pokazao Kariju i drugovima ko je šampion NBA lige

Jokić slobodnim bacanjima upropastio Voriorse: Pokazao Kariju i drugovima ko je šampion NBA lige

Košarkaši Denver Nagetsa pobedili su Golden Stejt Voriorse 120:114 u spektaklu za Božić i sudaru prethodna dva šampiona NBA lige.

Nikola Jokić nije odigrao najbolji meč, štaviše, šuterski je dugo bio neprepoznatljiv, a ono što je godinama jedna od najvećih kritika na račun NBA sudija, protiv Voriorsa mu je bio praktično jedini poenterski adut – linija za slobodna bacanja.

Dobijao je faulove koje je tražio i nemilosrdno pogađao (završio sa 18/18), dok su se oko njega smenjivali u periodima nadahnuća Džamal Marej i Majkl Porter Džunior. Na drugoj strani Stef Kari nije bio na svom nivou, pa su Voriorse drugi igrači držali dugo u igri.

Spomenuti trio je na kraju ipak vodio Denver do pobede. Jokić je pogodio bacanja za 108:105, Marej je onda ušao u svoj „klač“ mod i nanizao pet poena za 113:107 na dva minuta pre kraja, što je bilo dovoljno da Denver pokaže ko je aktuelni prvak najjače lige na svetu.

Jokić je meč završio sa 26 poena, 14 skokova i osam asistencija i bio je drugi strelac tima iza spomenutog Mareja koji je postigao 28 poena, dok je Porter Džunior imao 19 poena i deset skokova. Cela startna petorka Denvera je dala svoj doprinos pa je Aron Gordon imao 16 poena, a Kentavijus Koldvel-Poup je takođe imao 16.

U timu Voriorsa je bolji od ostalih bio Endrju Vigins sa 22 poena, Stef Kari je imao 18 poena, ali i 7/21 iz igre, Dario Šarić je ubacio 14, a Džonatan Kuminga, Brendin Podzijemski i Kris Pol po 13 poena. Denver je mogao da bude srećan rezultatom, s obzirom na to kako je odigrao prvo poluvreme protiv Voriorsa.

To je, s druge strane, i pokazalo snagu aktuelnog šampiona, ali i činjenicu da Voriorsi nemaju onaj sjaj koji su imali dok su harali NBA ligom.

Kako drugačije objasniti da je Denver imao samo poen minusa posle 24 minuta, a da je njegova prva zvezda Nikola Jokić bio gotovo potpuno „uspavan“?

Jokić je ušao u meč prvim promašajem, Denver je bez njega napravio seriju 6:0, Voriorsi su se vratili odmah i tek sredinom prve četvrtine na krilima Majkl Porter Džuniora i njegovih trojki, Nagetsi su se odlepili.

Otišli su na 24:14 posle Nikolinog horoga i trojke Kentavijusa Koldvel-Poupa, a Jokić je uglavnom hvatao lopte pod košem i mada nije mnogo poentirao, bio je konstantna pretnja samim svojim prisustvom na terenu, jer je otvarao prostor za saigrače.

Stef Kari na drugoj strani nije krenuo idealno, pa su Voriorsi imali problema sve dok rezervisti nisu izašli na parket.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Denverova druga postava je bila potpuno razbijena za kratko vreme, pa su Dario Šarić i Kris Pol tranžirali odbranu domaćina u Bol areni, a Voriorsi su brzo smanjili minus i prišli na 29:26 posle 12 minuta.

Druga četvrtina je donela seriju za serijom i raspoloženog Džamala Mareja. Pol je poravnao rezultat trojkom za 34:34, isti igrač je ubrzo dalekometnim hicem doneo svom timu dva poena prednosti, a „ratnici“ su bili u seriji 9:0 i otišli su na 43:37.

Tada se razigrao Marej i počeo da pogađa „njegove“ šuteve, pa je Denver opet preokrenuo i došao do +7, pa onda opet prokockao to i poluvreme završio u minusu 54:53.

Treća četvrtina je pripala Denver Nagetsima koji su bolje šutirali u ovom periodu, pa su Koldvel-Poup i Porter Džunior ubacivali neke važne šuteve.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

U početku je Kuminga nastavio da uz Lunija muči Jokića u reketu, dok je Jokić iz pet šuteva imao samo jedan koš iz igre do pred kraj treće četvrtine.

Bio je dvocifren u poenterskoj koloni samo zbog slobodnih bacanja, a kad ih je naređao četiri i potom još jedno, Denver je otišao na tajm-aut sa 82:77, ali je Golden Stejt sve vreme bio tu negde.

Tako je ostalo do kraja treće četvrtine kada je Denver imao 92:89, a Jokić 16 poena i 14/14 sa linije za slobodna bacanja i samo 1/8 iz igre.

Voriorsi su i u četvrtoj četvrtini pokazali zube, Vigins je pogađao pored Mareja iz okreta i držao svoj tim u igri, ali ipak nije mogao protiv raspoloženog zemljaka iz Kanade.

Denver je u seriji od pet pobeda i ukupno ima skor 22:10 što ga održava na drugom mestu tabele zapadne konferencije, dok su Voriorsi sa po 15 pobeda i poraza na ivici plej-ina i desetom mestu zapadne konferencije.

Novars

CATEGORIES
Share This