Gacko: Detalji prve utakmice FK “Mladost” kao najava istorijskog meča KMF “Metohija”

Gacko: Detalji prve utakmice FK “Mladost” kao najava istorijskog meča KMF “Metohija”

Dosta prije nego što se fudbal počeo igrati u Gacku, dosta prije “bubamare” sa “krpenjačom”, momci iz ovog mjesta su se nadmetali u ovoj viteškoj igri, kasnije će se ispostaviti, “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu”. Neki kažu da se prvo trčalo za loptom u Avtovcu, u kasarni za vrijeme Austrougarske. Ako se osvrnemo na istoriju kasarne u Bileći, zaista se dolazi do činjenica da je fudbal kao igra na ove prostore došao baš u to vrijeme.

Svako selo posle Drugog svjetskog rata u Gacku imalo je baru pretvorenu u poprište fudbalskih bitki, slavilo se i teferičilo, a njive su ostajale upamćene kao prva fudbalska igrališta.

Razvoj industrije i jačanje urbanih sredina navele su davne 1970. godine veliki broj entuzijasta predvođenih Danom Anđićem da osnuju prvi zvanični fudbalski klub u ovom malom hercegovačkom mjestu.

Igralište na mjestu današnje autobuske stanice zamijenjeno je onim “kraj pilane” kako i danas istinski ljubitelji fudbala u Gacku zovu Gradski stadion, gdje i dalje “igra čedo gradsko, koje voli cijelo Gacko” u stihu Bore Čorbe (Đorđevića).

Djorđo Govedarica, prvi zvanični trener FK” Mladost”Gacko

Prvu zvaničnu utakmicu FK “Mladost” je odigrala protiv Lištice kao domaćin i izgubila sa 2:0. No, legenda kaže da su imali ponudu da bude što bi današnji kladioničari rekli “x”, ali nisu htjeli i časno su izgubili. Pod dirigentskom palicom Đorđa Govedarice, prvog trenera ili što bi u današnje vrijeme rekli stratega te davne, mnogo davne 1971.godine, na teren su istrčali i istoriju ispisali: Zićrija Ziko Tanović (golman), pokojni Zoran Pikula, pokojni Mile Supić, Mišo Govedarica-Barba, Slavko Marković-Bimba, Šule Tanović, Dejan Guzina-Dejo, Azim Kažinić, Slobodan Savić-Sloba, pokojni Drago Bakoč, Siniša Zirojević-Sinko, kojima se kasnije priključuje pokojni Vukota Lučić koji je stradao u poslednjem Odbrambeno otadžbinskom ratu( treba napomenuti da su u prvoj sezoni nastupe ubilježili, kad su im to obaveze dozvoljavale, Slavoljub Avdalović-Belko i pokojni Velemir Avdalović-Vešo).

“Mladost” je u ratu i posle njega opstala, igrala u prvoj sezoni Premijer lige BiH, bila nadomak finala Kupa BiH, ali onda je volšebno kao stabilan prvoligaš RS, završila tamo gdje ne pripada, u Drugoj ligi RS Istok. Muke muči ove sezone, a u svemu tome se pojavljuje KMF “Metohija”, neki će reći kao neko ko “gasi” 50 i više godina FK”Mladosti”, a ljudi iz novoosnovanog sportskog kolektiva uvjerajavuju u suprotno. Oko 80 upisanih članova (među njima i djevojčice, što do sad nije bio slučaj), dobri uslovi za rad i sve to na volonterskoj bazi.

“Podrška i povjerenje roditelja garant su uspjeha” , poručuje Dragan Goranović, dugogodišnji kapiten FK “Mladosti”, za koga u Gacku kažu: “On je u Gacko ono što je Dejo Savićević u Crnu Goru”.

Onaj ko je izmislio Tijanu Bošković, njen odbojkaški otac Zoran Vidaković, polijevaće vodu na brus Radovana Glogovaca, Rajka Ćeranića, Čedomira Šukovića, Jefta Avdalovića… u brušenju novih talenata koji će sigurno u narednom periodu radovati publiku u Gacku na malim terenima, ali tako spremni približiti i FK “Mladost” velikoj sceni, gdje nije da nije bila.

KMF svoj prvi meč igra u Nevesinju na humanitarnom meču gdje se igra za fondaciju “Sveti Vukašin”, koja godinama svjedoči u raseljenoj Hercegovini da se i dalje zove zemljom humanih ljudi. A u Nevesinju će protiv KMF “Nevesinje” nastupiti uz provjerene i iskusne igrače FK “Mladosti”, oni koji ovaj sport vole: Dejan Manigoda, Boban Crnogorac, Miga Krstojević, Dalibor Milinković, Ognjen Bošković, Nemanja Rončević , Jovan Guzina, Ivan i Milan Vuković, Željko Antelj. Vraća se na mjesto zločina nekad jedan od najboljih golmana prvoligaškog karavana RS, Slobodan Guzina, a sa ekipom trenira i aktuelna noćna mora za njegove kolege u RS Jovan Bokić. DOĐI U NEVESINJE, BUDI DIO ISTORIJE!!!

 

Autor: Oleg Šuković

Kroz Staru Hercegovinu

CATEGORIES
Share This