Dubai na ledu: U Evroligi se lome dvije struje oko učesnika za sljedeću sezonu

Dubai na ledu: U Evroligi se lome dvije struje oko učesnika za sljedeću sezonu

Veliki je broj nedoumica oko konačnog spiska timova koji će sljedeće sezone učestvovati u Evroligi. Znak pitanja „visi“ nad glavom Albi, Valensiji, ali i srpskim klubovima, Partizanu i Crvenoj zvezdi.

Uz to, pitanje učešća Dubaija je donedavno takođe krojilo potencijalne planove za narednu sezonu, prije svega zbog ekonomskog momenta.

Ipak, prema saznanjima Sportala, projekat Dubai je stavljen na čekanje, bar što se Evrolige tiče. Štaviše, to je indirektno potvrdio i CEO Evrolige Paulijus Motejunas, koji je u nedavnom intervjuu za španski “As” istakao da su šanse za implementaciju “plana Dubai” trenutno na 50-50%.

Dva su glavna razloga za “zamrzavanje” projekta Dubai, kako u sezoni 2024-2025, tako izgleda i u sezoni 2025-2026!

Razlog broj 1: Struja koja smatra da “pare nisu neke”

Da bi tim poput Dubaija uopšte postao dio Evrolige potrebno je, za početak, plaćanje naknade za učešće u najjačem evropskom takmičenju. Mnogo je glasina kolalo prethodnih mjeseci, spominjali su se milioni, avioni, kamioni… Prema saznanjima, postoji blok klubova koji ni najmanje nije impresioniran prvobitno ponuđenom sumom, te smatraju da bi novac koji Dubai treba da plati za učešće morao da bude dosta veći.

Osovinu tog stava čine Barselona, Makabi iz Tel Aviva, kao i Žalgiris, saznaje Sportal iz krugova bliskih Evroligi.

Ono što otežava situaciju za Dubai je činjenica da njihov ulazak u Evroligu blokiraju timovi sa velikom istorijom i snažnom reputacijom, pa je jako teško nadglasati ih, zbog čega je sva prilika da će arapski klub morati dodatno da odriješi kesu da bi se takmičio sa najboljima na Starom kontinentu.

Razlog broj 2: Seleri kep nije usvojen na posljednjoj sjednici, a to je stvar oko koje nema pregovora

Prije posljednjeg zasijedanja generalne skupštine Evrolige nametnulo se pitanje uvođenja seleri-kepa, po ugledu na NBA ligu. Iako su glasine bile sve učestalije, ovaj prijedlog se nije našao na stolu za glasanje. Svi timovi učesnici Evrolige su i te kako svjesni finansijskog potencijala koji Dubai posjeduje i besmisla takmičenja sa timom koji praktično ima neograničen budžet.

Naime, spominjalo se da će Dubai za početak u ekipu uložiti 50 miliona dolara, što je nestvarna suma za evropske košarkaške okvire. Upravo zbog toga, kako bi arapski klub dobio zeleno svjetlo za takmičenje u Evroligi, neophodno je usvajanje odredbe o seleri-kepu, odnosno ograničenju novca za transfere.

Sve dok se ovaj prijedlog ne izglasa, Dubai nema ni promil šanse za ulazak u Evroligu, navode izvori Sportala.

Zvezda i Partizan imaju po 20% šanse da igraju EL sljedeće sezone

Izvršni direktor Evrolige Paulius Motiejunas govorio je o predstojećoj sezoni u elitnom takmičenju i učesnicima u njoj. On je naveo da će zbog ulaska Pariza u najjače evropsko klupsko takmičenje, kao osvajač Evrokupa, jedan klub morati da ispadne, a među njima su i vječiti rivali.

Pored Crvene zvezde i Partizana u taj krug spadaju i Alba, Valensija, Virtus, kao i ostali klubovi bez A licence.

Svako ima 20 odsto šanse da ne bude dio Evrolige naredne sezone. Ti timovi su jednaki za nas i vlasnici su ti koji će doneti odluku. Valensija je imala odličan ligaški dio sezone i takođe gradi vrlo atraktivan objekat. Nevjerovatno veliki korak za klub, rade vrlo pozitivne stvari. Imaju budućnost u Evroligi, ali je istina da postoji opcija da naredne sezone ne budu tu.

Nakon što je objelodanio da će odluka o konačnom broju timova biti donijeta sredinom juna, dotakao se i ujedinjenja FIBA Lige šampiona i Evrokupa.

– Jedna od opcija koja je na stolu. Dok se razgovara, ne mogu da kažem da li će se desiti ili ne. Mnogo stvari treba da se riješi. Naravno, priča se o tome, kao i o FIBA prozorima za reprezentacije – nije mnogo otkrio Motiejunas.

 

CATEGORIES
Share This