Đoković je najkompletniji teniser svih vremena

Đoković je najkompletniji teniser svih vremena

Srpski teniser Novak Đoković postao je jedini u istoriji koji na sve tri podloge, kao i u zatvorenom i otvorenom, ima procenat pobjeda od najmanje 80 odsto.

Sa pet pobjeda u Bersiju, Đoković je dospio tačno na tu granicu i postao prvi čovjek u Open eri kojem je to uspjelo.

Đoković je u francusku prestonicu stigao sa 187 pobeda i 48 poraza u zatvorenim dvoranama, što je 79,6 odsto uspješnosti. Pobjedama nad Ečeverijem, Griksporom, Runeom, Rubljovom i Dimitrovim je uspio da dođe do 80 odsto i osvoji titulu.

Nekoliko tenisera je bolja od njega u dvoranskim uslovima poput Bjorna Borga (80,6), Rodžera Federera (81), Džimija Konorsa (81,6), Ivana Lendla (83) i Džona Mekinroa (85,3), međutim Đoković je jedini koji je prebacio kotu 80 i u zatvorenom i na otvorenom, kao i na sve tri podloge pojedinačno.

Pored pomentuih 80 odsto u zatvorenom, sljedeći najslabiji rezultat Đoković ima na šljaci (80.4), a zatim slijedi veliki skok kada je riječ o mečevima na otvorenom (84.5), betonu (84.9) i travi (85.8).

Četiri tenisera imaju 80 ili više odsto u četiri od tih pet kategorija. Borgu fali uspjeh na betonu, Konorsu na šljaci kao i Federeru, a Lendlu na travi, navodi B92.

Uz to, Đoković od ranije ima najveći procenat pobjeda u karijeri sa 83,7 odsto (1.082-211) ispred Rafaela Nadala (82,9).

Pred Đokovićem je Završni turniru u Torinu gdje bi mogao da osvoji rekordnu sedmu titulu i po osmi put godinu završi na vrhu ATP liste.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This