Imenovanje ambasadora: Dodik se ponovo predomislio

Imenovanje ambasadora: Dodik se ponovo predomislio

Nakon nedavnog davanja saglasnosti na imenovanja ambasadora Bosne i Hercegovine ponovo se pokazala nedosljednost Milorada Dodika, koji je sada podržao imenovanje pojedinaca za koje je ranije tvrdio da neće biti postavljeni na ambasadorske pozicije.

SNSD neće podržati imenovanje Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore jer se radi o ljudima koji dokazano rade protiv Republike Srpske, napisao je Dodik na Tviteru u januaru ove godine.

Nekoliko mjeseci kasnije kreće druga priča i Dodik prihvata imenovanje spornih ambasadora.

„Bošnjaci u kontinuitetu zloupotrebljavaju spoljnu politiku BiH i diplomatsko-konzularnu mrežu. Ali imajući u vidu da je imenovanje naših ambasadora uslovljeno imenovanjem ostalih, odlučili smo da damo saglasnost na imenovanja svih“, poručio je nedavno Dodik.

Još jedna Dodikova nedosljednost, kažu oni koji prate političke odnose, koja nije iznenađujuća jer, kako navode, SNSD je ranije insistirao da prilikom formiranja Savjeta ministara BiH, Ministarstvo spoljnih poslova pripadne nekom iz Republike Srpske. Na kraju je ministar inostranih poslova postao Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda.

„Što se tiče nedosljednosti u politici i izjavama Milorada Dodika,  mi smo na tako nešto navikli. To je političar koji je izuzetan pragmatičar međutim to znači da ono što ujutru predlaže, ne mora da znači da će važiti i uveče“, smatra politikolog Velizar Antić.

Predstvnici opozicije ukazuju na još jedan problem. Navode da je za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske izabrana Željka Cvijanović i da je njen posao bio da da konačnu riječ po pitanju ambasadora, međutim imenima i podrškom za ambasadore druga dva člana Predsjedništva, licitirao je i određivao upravo Dodik.

„Nažalost unazad 20 godina u Republici Srpskoj jedan čovjek odlučuje o svemu. Željka Cvijanović ne odlučuje ni o čemu“, kategoričan je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radislav Dončić.

Poslanik SDS-a u NSRS Ognjen Bodiroga kaže da ovakvo stanje najviše govori o ličnostima kao što je Cvijanovićeva koje imaju funkcije na papiru, ali se zapravo ništa ne pitaju.

„Sjetićete se u prethodnom periodu dok je Željka Cvijanović bila predsjednik Republike Srpske da je ona to bila samo formalno, a da je pravi predsjednik bio Dodik“, kaže Bodiroga.

Dok se politička imenovanja i postavljanja partijskih funkcionera na javne pozicije brzo završavaju, kažu naši sagovornici, zanimljivo je da  na nivou BiH i dalje stoje blokirani brojni projekti, kao što su gradnje puteva, aerodroma, gasovoda i drugih aktivnosti koje mogu donijeti korist svim građanima.

(BN)

CATEGORIES
Share This