Vučić: Potreban dijalog o litijumu, a društvo da odluči

Vučić: Potreban dijalog o litijumu, a društvo da odluči

– Potrebno je da otvorimo diskusiju u kojoj će dominirati argumenti, a ne prazne priče kako “ne damo Jadar ili Rađevinu”. Razgovaraćemo sa svim ljudima. Hoću da naše društvo u Srbiji donese odluku, a da ljudi sagledaju sve argumente, da čuju koliko smo gluposti mogli da čujemo u prethodnih sedam dana, koliko laži – istakao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima mogućnost da proizvede 58.000 tona litijum-karbonata na godišnjem nivou, a da je suštinska bitka da li će moći da se obezbijedi da se u Srbiji proizvode i baterije, kao i da dođu proizvođači električnih automobila.

Vučić je ocijenio da će u takvom slučaju to značiti dodatnih 20 milijardi evra godišnje prihoda za Srbiju.

On je rekao da projekat iskorištavanja litijuma neće početi sve dok Nijemci ne budu garantovali da će rijeke i planine biti čiste i da će odlaganje na deponiju biti u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Vučić je naveo da će se u budućnosti ratovi voditi oko kritičnih mineralnih sirovina i ukazao da litijum postaje najvažnija kritična mineralna sirovina.

Predsjednik Srbije rekao je večeras u obraćanju javnosti i da će u Italiji 11. jula biti predstavljen novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu, a u drugoj polovini jula će, zajedno sa predstavncima korporacije “Stelantis”, otvoriti proizvodnu liniju.

On je najavio da će država stimulisati kupovinu električnih automobila sa po 5.000 evra po automobilu, a da će razmotriti da taj iznos bude veći za električne automobile domaće proizvodnje.

Vučić je rekao da će u budućnosti biti velikih energetskih problema, i u tom kontekstu pomenuo potrebu da se radi na izgradnji malih modularnih nuklarki.

On je predstavio masterplan budućeg kompleksa u Surčinu i rekao da je “Ekspo 2027” jedan od najvažnijih projekata za zemlju.

Vučić je naveo da su sve projektovale srpske arhitekte, a predstavio je i idejna rešenja kompleksa i nacionalnog paviljona Srbije na “Ekspu 2027”.

On je najavio da će od 1. septembra vikendom biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane Srbije starije od 40 godina koji će uključivati i tumor-markere za karcinom prostate, debelog crijeva, kao i za karcinom dojke i pluća, te najavio vraćanje sistematskih pregleda u škole.

Srna

CATEGORIES
Share This