„Uskoro ću pozvati glavne pregovarače u Brisel“

„Uskoro ću pozvati glavne pregovarače u Brisel“

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, najavio je da će uskoro pozvati glavne pregovarače u Brisel kako bi se razgovaralo o narednim koracima, i ocenio da bi fokus sada trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma o putu normalizacije, bez preduslova ili odlaganja.

Lajčak je, u rezimeu protekle nedelje na platformi X, sinoć naveo da su tokom razgovora u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bili spremni da sprovedu sporazum, ali da su imali nesuglasice oko modaliteta.

Lajčak je objasnio da su Kurti i Vučić imali pitanja i komentare i dodao da se nada da će oni biti razjašnjeni u narednim nedeljama.

Ističe da Statut ZSO predlaže moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, i ne prelazi „crvene linije“ strana koje su prethodno definisane.

Naveo je i da ZSO nije jedini element koji treba implementirati.

„Srbija takođe ima mnogo nerešenih obaveza iz sporazuma i moramo da vidimo da implementacija napreduje paralelno, kako bi i Kosovo i Srbija dobili ono na šta su se dogovorili. Sada bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma bez preduslova ili odlaganja. Kao što su tri evropska lidera jasno istakla, formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu ovom važnom procesu. Imajući to na umu, pozvaću glavne pregovarače uskoro u Brisel da razgovaraju o narednim koracima“, zaključio je Lajčak.

(Tanjug) Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

CATEGORIES
Share This