U Beogradu se održava prvi Svesrpski sabor

U Beogradu se održava prvi Svesrpski sabor

U Beogradu će danas biti održan Svesrpski sabor koji će okupiti veliki broj ljudi iz Srbije i Republike Srpske, a kako je planirano, pored celodnevnog raznovrsnog programa biće održana i zajednička sednica dve vlade o unapređenju saradnje.

Na manifestaciji će učestvovati predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, zvaničnici najviših institucija Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.
Manifestacija će započeti molebnom za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u 9.30 u Hramu Svetog Save i biće nastavljena različitim aktivnostima u kojima će učestvovati delegacije Srbije i Republike Srpske.
Premijer Miloš Vučević sastaće se u Palati Srbije sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem u 10.30 sati, a u 11 časove uslediće sastanak predsednika vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsednika Republike Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednika narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, i patrijarha srpskog.
U okviru obeležavanja manifestacije „Jedan narod, jedan sabor-Srbija i Srpska“, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić održaće sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem, potpredsednicima Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske i predsednicima i potpredsednicima Parlamentarnog foruma Republike Srbije i Republike Srpske.
U podne će biti održana zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, a u 13 sati razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Republike Srbije i Republike Srpske.
Centralno obeležavanje manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ počeće u 17 časova na Trgu republike. Planirano je da se danas na Svesrpskom saboru okupi veliki broj folklornih ansambala Srbije i Republike Srpske, a oko 2.500 igrača iz 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.
Nakon centralne manifestacije, predsednici Republike Srbije i Republike Srpske sa resornim ministrima obići će Narodni muzej.
Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obići će manifestaciju „Beogradski dani porodice“.
Veliki vatromet biće priređen od 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.
Osim u Beogradu, programi su planirani širom Srbije, a kako su ranije rekli zvaničnici Srbije i Republike Srpske, ova manifestacija biće prilika da se potvrdi jedinstvo, ojača povezanost i unapredi očuvanje kulture sećanja.
Ministri iz Vlade Srbije danas će ugostiti kolege iz Republike Srpske sa kojima će kroz različite aktivnosti i potpisivanjem sporazuma, unaprediti saradnju.
O značaju održavanja Svesrpskog sabora govorio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je reč o velikoj manifestaciji zbog koje će iz Republike Srpske u Beograd doći najmanje šest do sedam hiljada ljudi.
Vučić je najavio da će biti uspostavljena saradnja na svim nivoima i istakao da će biti održana zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske i da će biti usvojena zajednička deklaracija.
On je rekao i da će delegacije Srbije i Republike Srpske imati važne zadatke u sferi kulture koji se odnose na izgradnju Muzeja žrtava Jasenovca u Donjoj Gradini i Beogradu.
Vučić je rekao da će biti pozvani i predstavnici Srba iz Crne Gore i  drugi koji žele da prisustvuju.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija, a koju će posle usvojiti skupštine Srbije i Republike Srpske
(Tanjug)
CATEGORIES
Share This