U Beogradu novi izbori, ako ne bude legitimne većine

U Beogradu novi izbori, ako ne bude legitimne većine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će biti novih beogradskih izbora, ukoliko ne bude legitimne većine.

„Legalne većine ima. U ovom trenutku mi imamo legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika. Potrebno je 56. Mi smo razgovarali, ja sam rekao i svi smo bili saglasni po tom pitanju, da mi moramo da pravimo razliku u odnosu na onaj period kada su ljudi upravljali ovom zemljom na nelegitiman način“, rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

On je naveo primer iz 2008. godine kada su socijalisti potpisali sporazum sa radikalima da će zajednički da formiraju gradsku vlast ako budu imali većinu u gradu.

„Mi smo tada imali većinu u gradu, ali su socijalisti pod pritiskom Dragana Đilasa i Borisa Tadića i Demokratske stranke, napustili ono što se naziva legitimna volja Beograđana i formirali su potpuno nelegitimnu vlast zajedno sa njima, doduše legalnu. I bez obzira što je bila apsolutno nelegitimna, ja sam, pošto je to legalno, čestitao onima koji su upravljali gradom. Mi ne želimo da budemo neko ko će na nelegitiman način da upravlja bilo čime“, rekao je Vučić.

Istakao je da ga ne zanima mišljenje stranaca, već isključivo građana Srbije.

„U skladu sa tim, dakle, ako lista gospodina Nestorovića ne donese odluku, do sada je nisu donele, ako se gospodin Nestorović ne saglasi sa tim, mi ćemo ići na nove izbore. Ja se i dalje nadam da će pokazati odgovornost, jer država mora da bude mnogo važnija, i grad, od njihovih stranačkih, ličnih ili uskih, partikularnih interesa“, poručio je Vučić.

Na pitanje da li će dozvoliti međunarodnu istragu o izborima 17. decembra, Vučić je odgovorio da u Srbiji postoji dovoljno organa koji su zaduženi za sprovođenje istraga i da u ovoj zemlji nadležni organi Republike Srbije sprovode istrage.

„Srbija je suverena, slobodna i nezavisna zemlja. Srbija je mnogo puta do sada odbijala istrage čuvajući svoju slobodu i teško stradala. Srbija ovog puta neće da strada ni zbog čega i ni oko čega. Samo Srbija neće da urušava svoje temelje, svoje slobodarske temelje. U Srbiji postoji dovoljno organa koji su zaduženi za sprovođenje kakvih hoćete istraga“, poručio je Vučić.

Rekao je da se plaši da nije bilo ozbiljnih ni prigovora, ni žalbi, ni ozbiljnih zahteva za bilo kakvim istragama.

„Imali smo samo političko mešetarenje i pokušaj da se izbegne odgovornost za, Bog zna koji, po redu poraz i ništa više od toga“, smatra Vučić.

Na primedbu da je vlast prihvatila strane posmatrače na izborima, Vučić je odgovorio da jesu, ali da je svega nekoliko njih učestvovalo u toj, kako je rekao, lažnoj hajci, a koji su, kako je dodao, svi potpisali zapisnike, gde je sve bilo u redu na mestima gde su bili.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This