Tužilaštvo ima rok tri mjeseca da podigne optužnicu

Tužilaštvo ima rok tri mjeseca da podigne optužnicu

Od male Danke Ilić (2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva i po mjeseca nema ni traga ni glasa

Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su vještačenja predmeta uzetih iz automobila kojim je udarena djevojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota, osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić, međutim za sada nijedno veštačenje nije ukazalo na DNK djevojčice.

Dok se vještačenja čekaju, Tužilaštvo saslušava svjedoke, a još 3 i po mjeseca ostalo je do odluke o podizanju optužnice – u suprotnom osumnjičeni za zločin biće pušteni da se brane sa slobode.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta oko 13.22 iz dvorišta porodičnog imanja u Banjskom polju. Potraga za njom od tog dana ne jenjava, a policija i tužilaštvo sve vrijeme pokušavaju da nađu dokaze i potvrde svoje sumnje da su djevojčicu ubila dvojica muškaraca Srđan Janković i Dejan Dragijević.

Dok je jedan od njih, Dejan Dragijević, priznao zločin i do detalja opisao kako su ubili nesrećnu djevojčicu, Srđan Janković je do utorka ćutao, a onda sve negirao.Za dokazivanje sumnje koju imaju, tužilaštvo i policija imaju rok 6 meseci od hapšenja, u ovom slučaju nešto više od naredna 3 mjeseca, inače će osumnjičeni biti pušteni da se brane sa slobode.

To znači da u ovom zakonskom roku, koliko je predviđeno da osumnjičeni najduže mogu da budu u pritvoru, a da optužnica nije podignuta, moraju da se prikupe dokazi koji će ukazivati na krivicu osumnjičenih.

Među njima su, DNK veštačenja, GPS vještačenja, svedočenja ljudi koji imaju posredna i neposredna saznanja o tome kako su se osumnjičeni ponašali poslije zločina.

Za sada, ovo su ključni dokazi za smrt djevojčice:

Bivši ministar policije Bratislav Gašić saopštio je ranije da je Danku Ilić i njenog brata majka dovela u Banjsko polje u 13.10 .

Djeca su se igrala u dvorištu porodične pojate, a Ivana ih je slikala. Posljednju sliku djece je poslala mužu Milošu Iliću u 13.22 sati. Dankin ujak Stefan Dragomirović u izjavi za Blic, rekao je da je njegova sestra snimila tu sliku tačno u 13.20 sati.

Prema iskazu jednog od osumnjičenih za ubistvo, njih dvojica su tog utorka bili na radnom zadatku u Banjskom polju, gdje je trebalo da provere šaht u Ozrenskoj ulici. Stigli su u 13.20 sati.

Poslije slanja poslednje fotografije, nešto malo posle 13.22 časova, Dankina majka je otišla do automobila po vodu jer joj je sin ožedneo. Kada se vratila, Danke nije bilo.

Pošto nije uspjevala da nađe Danku, njena majka je u tačno 13.41 sati pozvala muža, a u 13.45 i policiju.

Bivši ministar policije Gašić je izjavio da je negde “u periodu od 13.45 do 13.52 Danka izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom”, i da su to potvrdila dva očevica.

MUP je nakon otkrića da je djevojčica ubijena objavio prvu fotografiju “fijata pande”, kojim su osumnjičeni, navodno, udarili Danku.

Kako se vidi na fotografiji, ona je zabilježena 26. marta, na dan kada je Danka Ilić nestala, u 13.35 i 35 sekundi u Ulici Radomira Putnika.

Vrijeme kada je snimljen “fijat panda” poklapa se sa podatkom da je Dankina majka oko 13.50 sati, tražeći kćerkicu, videla bijeli auto i muškarca koji stoji pored njega. Tokom istrage se ispostavilo da je reč o “fijat pandi” u kojem su bili osumnjičeni, piše Blic.

Kako je istakao Miodrag Canović, tužilac Višeg javnog tužilaštva, pristigli rezultati predstavljaju samo jedan dio vještačenja, budući da se vještači veliki broj predmeta. Ovo je rezultat vještačenja dijelova stvari iz službenog automobila.

Stiglo je samo prvih nekoliko izvještaja vještačenja koja je obavio Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, a očekujemo i izvještaj vještačenja sa Biološkog fakulteta – rekao je Canović.

(Blic)

CATEGORIES
Share This