Sud presudio: Vučić nikada nije nikoga podstrekivao na zločine i genocid!

Sud presudio: Vučić nikada nije nikoga podstrekivao na zločine i genocid!

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka donio je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Aleksandra Vučića za djela genocid, zločin protiv čovječnosti i ratnih zločina iz Člana 176. stav 4 Krivičnog zakona BiH, potvrđeno je za Patriju.

Kako se navodi u obrazloženju ne postoji osnov sumnje da je Vučić počinio krivično djelo za koje je prijavljen Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, 2020. godine Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je tada objasnio radi se o govoru u Skupštini Srbije 20. jula 1995. godine, kada je Vučić izjavio:

„Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana. Pa da vidimo sme li se tako međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati s srpskim narodom“.

U prijavi se navodi da je sadašnji predsjednik Srbije tako podstrekivao vojnike i policajce RS i pripadnike paravojski na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, koji su se nakon ovog govora zaista desili na teritoriji BiH, a čije žrtve su bili civili bošnjačke nacionalnosti.

„Prijavljeni je non-stop izjednačavao sve Srbe, bez obzira na međunarodni status priznatih država Republike BiH i drugih država“, rekao je tada Tokić.

(Politicki.ba)

CATEGORIES
Share This