Stoltenberg: Uloga Šmita se ne smije potkopavati

Stoltenberg: Uloga Šmita se ne smije potkopavati

Uloga visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita u bezbjednosti regiona je veoma bitna i ne smije da se potkopava jer to BiH vraća unazad. Ovo je, nakon sastanka sa Šmitom, poručio generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Šmit se kratko obratio navodeći da je posjeta generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini izuzetno važna.

“Saradnja između dejtonskih institucija, NATO-a i svih onih koji čuvaju bezbjednost u BiH je značajna. Moramo ponovo izgraditi povjerenje u pravnu državu. To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i trebamo podršku EU-a i NATO-a”, rekao je Šmit.

Stoltenberg u istom duhu uzvraća, navodeći da mu je drago što se sastao sa Šmitom. Ističe važnost njegove uloge u BiH te je ponovio uobičajene izjave međunarodnih zvaničnika iz NATO-a i EU o podršci BiH.

“Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo da vidimo mirnu državu u srcu stabilne regije”, kaže Stoltenberg.

Zadovoljan je, dalje navodi, nastavkom misije Altea u BiH, što je ponovio i nakon sastanka s delegacijom Savjeta ministara BiH, međutim, nakon razgovora sa Šmitom, Stoltenberg kaže da NATO “ne može i neće dozvoliti bezbjedosni vakum u BiH.

On je veliki dio svoje izjave iskoristio da podrži i pohvali rad visokog predstavnika u BiH.

“NATO ima istoriju prisutnosti u BiH i istoriju saradnje s Kancelarijom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed”, ocjenjuje čelnik NATO-a.

Stoltenberg se u ovom dijelu vjerovatno referirao na nastojanja iz Republike Srpske da visokog predstavnika predstave nelegitimnim.

Na kraju se zahvalio Šmitu za “njegov važan rad u BiH i predanost stabilnosti regije”.

Generalni sekretar NATO-a se, osim sa Šmitom, danas sastao i sa delegacijom Savjeta ministara BiH, a sinoć je održao radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH. Planirano je danas posjeti i NATO bazu u Butmiru.

(N1) Foto: OHR BIH

CATEGORIES
Share This