Srbija danas pokreće proceduru za sazivanje hitne sjednicu SB UN o Kosovu

Srbija danas pokreće proceduru za sazivanje hitne sjednicu SB UN o Kosovu

Srbija će danas u Njujorku zvanično zatražiti vanredno, hitno zasjedanje Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) zbog eskalacije situacije i ugrožene bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

Da bi došlo do te sjednice potrebna je podrška devet od ukupno 15 članica SB UN s tim što svega pet država u tom telu ne priznaje nezavisnost Kosova.

Bez obzira na to, analitičari smatraju da će zahtjev Srbije biti legitiman i opravdan i da su “šanse 50-50” da se ta sjednica održi pošto bi to mogao da bude dodatni mehanizam pritiska Zapada na kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Srbija će danas poslati pismo svim predstavnicima država članica EU i institucija EU i predsjednicima i premijerima država članica SB UN uključujući Rusiju i Kinu u kome će ukazati na akte kršenja međunarodno pravnih normi i šta je to što Srbija zahtjeva od međunarodne zajednice. To pismo će, prema najavama, potpisati Aleksandar Vučić.

Uporedo s tim Misija Srbije u Njujorku će pokrenuti proceduru kako bi se zakazala hitna sjednica u SB UN o Kosovu i Metohiji. Tokom februara predsjedavajući SB UN je Gvajana koja je priznala Kosovo, međutim, to nije od presudnog značaja.

– Oni (Gvajana prim aut) su, nažalost, priznali Kosovo, ali tu nema nikakvo pravo veta, potrebna je većina od devet članica, pa ćemo vidjeti da li ćemo uspjeti da obezbijedimo većinu – rekao je Vučić.

Predsjednik je dodao da vjeruje da će “sada i oni koji su priznali nezavisnost Kosova glasati za to da se ta sednica održi” pošto je uvjeren da “dobro razumiju kakve su posljedice zločinačke odluke Aljbina Kurtija o ukidanju platnog prometa sa Srbijom”.

Milivojević: Potrebno 9 glasova

Zoran Milivojević diplomata, kaže da je “predsjedavajući SB UN u obavezi da stavi na glasanje zahtjev Srbije za hitnom sjednicom”.

– Srbija je punopravni član Ujedinjenih nacija, Kosovo je u sastavu Srbije i pod protektoratom UN. Nama je potrebno devet od 15 glasova da bi se debata o Kosovu našla na dnevnom redu SB UN, ali pitanje je da li će do toga doći jer je odnos između članica SB UN koje priznaju i ne priznaju Kosovo nepovoljan po nas. Bez obzira na to, smatram da su šanse 50-50 odsto – analizira Milivojević.

A ko će glasati o tome da li će doći do hitne sjednice u SB UN o Kosovu ili neće i ko od njih priznaje, a ko ne priznaje nezavisnost Kosova?

Stalne članice SB UN:

Kina

Francuska

Rusija

Velika Britanija

SAD

Trenutne članice SB UN:

Alžir (do kraja 2025.)

Ekvador (do kraja 2024.)

Gvajana (2025.)

Japan (2024.)

Malta (2024.)

Mozambik (2024.)

Južna Koreja (2025.)

Sijera Leone (2025.)

Slovenija (2025.)

Švajcarska (2024.)

Pet članica SB UN ne priznaju Kosovo:

Kina

Rusija

Alžir

Ekvador

Mozambik

Deset članica SB UN priznaju nezavisnost Kosova:

Francuska

Velika Britanija

SAD

Gvajana

Japan

Malta

Južna Koreja

Sijera Leone

Slovenija

Švajcarska

Milivojević: Zahtjev Srbije legitiman

Milivojević smatra da je zahtjev Srbije za hitnom sjednicom SB UN o situaciji na KiM legitiman i opravdan.

– Stvar na KiM degradira, bezbjednost Srba je ugrožena, više od 14 odsto Srba je napustilo Kosovo od početka krize. Takođe, rezolucija SB UN 1244 je obavezujuća i na snazi, a SB UN je prisutan na KiM kroz mandat UNMIK i KFOR na terenu – ocjenjuje Milivojević.

Kako kaže, sada su se stekli svi uslovi da se Srbija obrati Savjetu bezbednosti UN.

– SB UN je nadležan na Kosovu i Metohiji, rezolucija 1244 je i dalje na snazi i obavezujuća, situacija na Kosovu i Metohiji je eskalirala i bezbjednost Srba je ugrožena zbog represivnih mera Prištine koje onemogućavaju normalan život Srba na KiM zbog čega su prinuđeni na iseljavanje – navodi Milivojević.

Iskusni diplomata smatra da postoje svi razlozi da se debata prihvati.

– Vidimo da je ukidanje dinara izazvalo reakciju i zapadnih centara moći koji su izrazili zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Kosovu i Metohiji. Debata na sednici SB UN bi mogla biti instrument za Zapad da izvrši dodatni pritisak na Kurtija kako bi prestao sa jednostranim mjerama. SB UN bi trebalo da razmatra bezbjednosnu situaciju na KiM i da da ovlašćenja KFOR da smiri tenzije – objašnjava Milivojević.

Ipak, postoji i “druga strana medalje”.

– Prihvatanje sjednice o Kosovu u SB UN bi predstavljalo potvrdu da je ugrožena bezbjednost na KiM, zatim da je rezolucija 1244 i dalje na snazi i da se pitanje Kosova na neki način vraća u Ujedinjene nacije. To svakako Zapadu nije u interesu jer su zapadni centri moći praktično privatizovali kosovsko pitanje pošto hoće da kroz EU, pristupne pregovore i Ohridski sporazum rješavaju to pitanje u okviru zapadnih interesa – ocenjuje Milivojević.

FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

„Izlazi iz zapadnih okvira“

Kako kaže, ukoliko dođe do debate o Kosovu u SB UN to bi značilo da ova tema “dobija globalni karakter i izlazi iz zapadnih okvira”.

– Do sada je Zapad tolerisao sve jednostrane poteze Prištine, ali se sada stiglo do granice gde postoji bezbjednosni rizik da sve potpuno eskalira. Zapad i ne želi da koristi sve mehanizme pritiska na Prištinu jer bi na taj način doveo u pitanje svoj stav da je Kosovo nezavisna država i da njene institucije moraju da obavljaju svoj posao – navodi Milivojević.

Naš sagovornik očekuje da se zahtjev Srbije o hitnoj sednici SBUN stavi na glasanje u narednih deset dana.

– Pošto su posljednji potezi Prištine proizveli trenutne posljedice koje ugrožavaju opstanak Srba na KiM mi moramo odmah da tražimo hitnu sjednicu. Ako čekamo da predsedavajuća SB UN bude država koja ne priznaje Kosovo stvoriće se uslovi da Kurtijevi potezi prođu bez reakcije – zaključuje Milivojević.

Jovanović: Jedini pravi put

I diplomata Vladislav Jovanović smatra da je sjednica SB UN “ne samo najbolji, nego jedini pravi put da se pitanje Kosova ponovo stavi u centar pažnje Ujedinjenih nacija i da se to pitanje razmotri iz ugla rezolucije 1244”.

Jovanović objašnjava da je “predsjedavajući u obavezi da zahtjev pusti u proceduru, a to dalje znači da se na zatvorenoj sjednici razmatra da li to pitanje ide na glavni sastanak Savjeta bezbednosti ili ne”.

– Tu ne važi pravo veta jer se to smatra proceduralnim pitanjem. Tu se odlučuje prostom većinom. Od 15 članova, devet glasova treba da se dobije da bi taj predlog bio prihvaćen za sjednicu Savjeta bezbjednosti koja je otvorena i na kojoj vlada pravo veta – precizira Jovanović.

FOTO: N1/RAS SRBIJA
FOTO: N1/RAS SRBIJA

Vladislav JovanovićJovanović ocjenjuje da je potrebno da se Srbija izbori za većinu nestalnih članica SB UN. Međutim, kako kaže, zapadni članovi koji imaju pravo veta najvjerovatnije to neće dozvoliti, ali ne treba se unapred predati.

– Sigurno ima onih koji su nama naklonjeni ili neutralni i koji bi imali razumijevanje za takav prijedlog jer se radi o primjeni obavezujuće rezolucije SB UN 1244. Srbija će sigurno u međuvremenu da konsultuje raspoloženje među nestalnim članovima i ukoliko bude uvjerenje da će biti dovoljno glasova, onda će predlog i zvanično da pošalje – smatra Jovanović.

Kako kaže, sve što se do sada radilo u dijalogu Beograda i Prištine bilo je praktično mimo te rezolucije.

– Rezolucija 1244, između ostalog, garantuje suverenitet Srbije nad Kosovom, a u prijedlogu zemalja Kvinte i EU stoji zahtjev za normalizaciju odnosa. To je ta razlika i zbog toga je važno da se pažnja međunarodne javnosti ponovo vrati na pitanje Kosova i Metohije kroz rezoluciju 1244, a ne samo i jedino kroz tekući dijalog u kojoj smo mi praktično usamljeni, a svi drugi sagovornici su dobri navijači Prištine – navodi Jovanović, piše Blic.

CATEGORIES
Share This