Skandal: Kurti danas zabranjuje dinar na KiM; Vučić sazvao hitan sastanak

Skandal: Kurti danas zabranjuje dinar na KiM; Vučić sazvao hitan sastanak

Predsednik vlade privremenih vlasti u Prištini Albin Kurti odbio je predlog SAD, EU i zemalja Kvinte i od sutra zabranjuje upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji.

To je prenela Politika.

Tim povodom, predsednik Aleksandar Vučić sazvao je hitan sastanak u Predsedništvu sa pojedinim ministrima Vlade Srbije kako bi se dogovorili o narednim koracima koje će Beograd preduzeti.

Privremena vlada u Prištini je i pored preporuka Vašingtona, Brisela i zapadnih zemalja, odlučila da zabrani upotrebu dinara čime je nastavljen pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Postavlja se pitanje da li su i potezi Prištine, preporuke zemalja Kvinte i naknadna odluka Kurtija da ignoriše signale Zapada, zapravo samo deo političkog i unapred dogovorenog manevra koji ima za cilj nastavak progona Srba i podrške albanskim separatistima na Kosovu i Metohiji.

Vučić održao sastanak sa ministrima zbog odluke Kurtija da sutra zabrani dinar

Sastanak je održan nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio predlog SAD, EU i zemalja Kvinte i odlučio da zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji počne sutra, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu.

Na sastanku u održanom u Predsedništvu bilo je reči o narednim koracima koje će Beograd tim povodom preduzeti.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je ranije danas u Prištini da će vlada privremenih institucija sutra izneti informacije o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji.

Lajčak je nakon susreta sa premijerom i predsednicom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, rekao da je u razgovorima bilo reči o odluci centralne banke o suspenziji dinara, ali nije želeo da iznese više detalja.

„Pomenuli smo pitanje odluke Centralne banke Kosova, ali, neću da budem portparol kosovske vlade. Biće informacija koje će biti saopštene sutra“, rekao je Lajčak.

B92

CATEGORIES
Share This