Rafinerija Brod traži povrat nekretnina u HR

Rafinerija Brod traži povrat nekretnina u HR

Rafinerija nafte Brod,pravni sljednik Rafinerije nafte Bosanski Brod, traži nekretnine  i desetke tisuća metara četvornih zemljišta na području Ploča i Rogotina.

Riječ je o terminalu tekućih tereta u Slobodnoj zoni Luke Ploče na površini od 150.000 četvornih metara, vezu za tankere, pretakalištu autocisterni, punilištu vagona, cestovnim i željezničkim saobraćajnicama, armiranobetonskim spremnicima ukupnog kapaciteta 81.250.000 metara kubičnih s pratećim objektima.

„Brdo“ u Rogotinu

U Rogotinu traže 79.000 metara kvadratnih zemljišta na području brda Trovra. U tužbi podnesenoj prije godinu i po dana tvrde kako je Rafinerija nafte Bosanski Brod bila nosilac prava korištenja nekretnine od 1966. godine do nove izmjere i formiranja zemljišne knjige za k.o. Rogotin.

Krajem jula 1991. stupio je na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji propisuje kako vlasnik poljoprivrednog zemljišta u društvenom vlasništvu postaje Republika Hrvatska. Stoga je Trgovački sud u Dubrovniku odbio zahtjev Rafinerije nafte Brod, kojoj još preostaje žalba Visokom trgovačkom sudu.

Nekretnine u luci Ploče

Kada je riječ o Slobodnoj zoni u Luci Ploče, Rafinerija nafte Brod podnijela je u martu ove godine Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku zahtjev za mirno rješenje spora protiv RH. Dubrovački vjesnik piše kako je to, ustvari, preduslov za tužbu.

Rafinerija nafte Brod poziva se na Ugovor o udruživanju sredstava sklopljen 1976. godine za „izgradnju postrojenja za pretovar, uskladištenje i otpremu nafte, naftnih derivata, lužina i ostalih tekućih roba i o njihovom korištenju“ između Energoinvestovih OOUR-a Energopetrol Sarajevo, Rafinerija nafte Bosanski Brod i Tvornica Glinice Mostar.

Tvrde kako je visina uloga nekadašnje pravne osobe – Rafinerija nafte Bosanski Brod u ukupnoj investiciji 23,5%, te su sukladno ugovoru ostala trajno vlasništvo ulagača.

U Lučkoj upravi Ploče smatraju kako nema pravne osnove za ovaj zahtjev, prenosi portal manager.ba.

(BN) Foto: Luka Ploče

CATEGORIES
Share This