“Primarni rizici su sjever Kosova i prijetnje otcjepljenja u BiH” O’Brajen govorio o bezbjednosnim izazovima na Balkanu

“Primarni rizici su sjever Kosova i prijetnje otcjepljenja u BiH” O’Brajen govorio o bezbjednosnim izazovima na Balkanu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen rekao je da postoji rizik na Balkanu da se „neke lokalne bitke pretvore u politički požar koji će zadržati države u regiji“.

Upitan kako gleda na bezbjednosnu situaciju na zapadnom Balkanu, O’Brajen je rekao da ta regija pripada Evropi i “treba ići naprijed”.

– Primarni rizici su na sjevernom Kosovu i s prijetnjama otcjepljenja u BiH. Jedan korak koji smo preduzeli tokom prošle godine je da je NATO mnogo jači, i kao primarna snaga kao dio snaga UN, KFOR, na sjevernom Kosovu, ali i kao podrška EUFOR u Bosni i Hercegovini i mislim da može zaustaviti male lokalne bande u izazivanju nasilja. Takođe sam ohrabren što postoji dobra saradnja sa srpskim vlastima, s kosovskim vlastima pokušati riješiti rizike od nasilja i pojačanih borbi na sjevernom Kosovu. I mislim da s tim imamo priliku za politički proces – to je dijalog, plan rasta, druge stvari za rješavanje uzroka nasilja – rekao je O’Brajen za Tanjug.

Upitan zašto su SAD podržače tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga na standarde NATO i zašto je Prištini dopušteno nabaviti bespilotne letjelice O’Brajen je odgovorio da je Rezolucija 1244 “uspostavila politički proces za raspravu o budućnosti Kosova”.

– Taj proces je tekao i rezultovao je nezavisnošću Kosova. Kosovo ima pravo braniti svoj teritorij. Ono to radi u procesu koji je transparentan i u bliskoj saradnji s međunarodnim partnerima kako bi osigurali svoju odbranu, ali bez prijetnje svojim susjedima. Mislim da je to, u cjelini, pomak prema stabilnosti u regiji i da, nastavićemo pružati podršku iz SAD – naveo je O’Brajen.

Komentarišući ćorsokak u dijalogu Beograda i Prištine i odbijanje prištinskog premijera Albina Kurtija da razgovara s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i uspostavi Zajednicu srpskih opština, O’Brajen je rekao da je bilo “vrlo jasno da podržavamo napredak sa Zajednicom”.

– Postoji oko 400 tih udruženja opština širom Evrope i mislimo da bi ovo bio jedan takav model. Dijalog je dio načina rješavanja zabrinutosti. EU je rekla da je cijena kretanja naprijed i za Srbiju i za Kosovo potpuna usklađenost s dijalogom. Napomenuo bih da imamo i druge alate – uspostavljanje Plana rasta EU za zapadni Balkan pruža način da se proizvede činjenica saradnje u stvarima kao što su tranzit robe preko granica, saradnja u porezima, svim vrstama praktičnih pitanja koja bi trebala početi pokazivati ​​koristi za građane i pokazati dobrobit saradnje širom regije – rekao je O’Brajen, prenosi Klix.

CATEGORIES
Share This