Prije 25 godina ubijen Slavko Ćuruvija

Prije 25 godina ubijen Slavko Ćuruvija

Na današnji dan 1999. godine, ubijen je Slavko Ćuruvija, novinar i vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“.

Slavko Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbjednosti od optužbi za učešće u ubistvu.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u centru Beograda, a ubice su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.

U februaru ove godine objavljeno je da je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbjednosti od optužbi za učešće u njegovom ubistvu.

U odsustvu neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić izvršioci ovog krivičnog dela, Apelacioni sud je našao da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe.

Usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu tako što je oslobodio od optužbe Markovića da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u podstrekavanju, a Radonjića, Kuraka i Romića da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo teško ubistvo, dok su oštećeni upućeni na parnični postupak radi ostvarivanja imovinskopravnog zahtjeva.

Činjenica da je Ćuruvija bio kritičar tada aktuelne vlasti, za ovaj Sud nije sporna, ali s obzirom na to da je u odnosu na okrivljene donesena oslobađajuća presuda, to se Sud nije ni mogao upuštati u motive izvršenja ovog krivičnog djela – navodilo se u saopštenju Apelacionog suda objavljenog na sajtu.

Drugostepeni sud je ispitao svedoke koje prvostepeni nije, ali su se neki od njih izjašnjavali samo o informacijama koje su od nekoga čuli, te je ovaj sud zaključio da su iskazi pojedinih svedoka iz istrage ne samo nepouzdani, već i da se ne mogu sa sigurnošću prihvatiti kao istiniti, piše RTS.

Slavko Ćuruvija fondacija saopštila je da je šokirana odlukom Apelacionog suda da oslobodi nekadašnje pripadnike Resora državne bezbednosti optužene za ubistvo Ćuruvije i istakla da je ova presuda duboko uznemirila njegovu porodicu, prijatelje, kolege i poštovaoce.

Agencije

CATEGORIES
Share This