Počinje suđenje roditeljima dječaka ubice: Porodice žrtvi stigle na sud, govoriće o velikom gubitku i onome kroz šta prolaze nakon pucnjave

Počinje suđenje roditeljima dječaka ubice: Porodice žrtvi stigle na sud, govoriće o velikom gubitku i onome kroz šta prolaze nakon pucnjave

Suđenje roditeljima dječaka ubice iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ nastavlja se danas saslušanjem roditelja porodica Katarine Martinović i Ane Božović, djevojčica koje su ubijene u pucnjavi u školi.

Ovo ročište se odnosi na parnični postupak koji je uslijedio nakon prijave 27 članova porodica ubijenih u OŠ “Vladislav Ribnikar” koji su podnijeli tužbu protiv dječaka ubice, njegovog oca Vladimira Kecmanovića, majke Miljane Kecmanović i protiv škole.

Porodice ubijene djece u Palatu pravde krenule su da pristižu već oko 8.20.

Ispred sudnice je mnogo ljudi, što članova porodica ubijene djece, što ljudi iz nevladinih organizacija.

Tužba zbog koje će danas biti održano ročište je podnijeta zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliske osobe, kao i na ime pretrpljenog straha. Takođe, ovom tužbom je zatražena i novčana renta, dakle buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliske osobe, prenosi Blic.

Na prethodnom ročištu, koje je bilo pripremno, advokati su iznijeli dokaze za koje smatraju da će biti ključni u postupku.

Zahtjev roditelja ubijene djece

Ognjen Božović, advokat koji zastupa porodice ubijene djece, iznio je nekoliko prijedloga, između ostalog da budu saslušani svi koji su podnijeli tužbu, a na okolnosti pretrpljenih duševnih bolova i straha.

On je između ostalog predložio da se utvrdi da li je bilo propusta škole, način vaspitanja i porodične prilike u porodici Kecmanović, odluke o okončanju disciplinskog postupka vođenog protiv psihologa, psihijatra, sekretara i direktora te škole.

– Dobili smo informaciju da je to ogledno odjeljenje formirano u prilično netransparentnom postupku – kazao je Božović.

Kada je riječ o netransparentnom radu škole takođe je izjavio da o prebacivanju dječaka ubice iz jednog odjeljenja u drugi ne postoje nikakvi zapisi.

Istakao je i da je otac Angeline Aćimović, žrtve dječaka ubice u januaru 2023. godine tražio da se ona prebaci u drugo odjeljenje, a škola mu nikada nije odgovorila.

– Dok je dječak ubica prebačen urgentno bez procedure što ukazuje na netransparentan rad škole – rekao je.

Takođe, predloženo je i da budu saslušani svi tuženi – dječak ubica, njegov otac Vladimir, kao i majka Miljana Kecmanović.

Odbrana traži da se saslušaju nastavnici

Sa druge strane, odbrana dječaka ubice je predložila da se saslušaju nastavnici iz OŠ “Vladislav Ribnikar”.

– Predlažemo da se sasluša učiteljica dječaka ubice, razredna u 5. i 6. razredu, kao i razredna 7. razreda, na okolnosti kakvo je bilo vaspitanje dječaka ubice – rekla je advokatica Marina Ivelja, koja zastupa porodicu Kecmanović.

Protiv majke i oca dječaka ubice se vodi i krivični postupak.

Protiv Vladimira Kecmanovića je podignuta optužnica zbog opravdane sumnje da je u periodu od godinu dana prije tragedije u “Ribnikaru” obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, ali i kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu i protiv Miljane Kecmanović, majke dječaka ubice, jer je na čauri nađenoj u kabinetu istorije u kojem je ubijeno šestoro đaka bio njen DNK.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This