Počelo suđenje roditeljima za masakr u školi

Počelo suđenje roditeljima za masakr u školi

U Višem sudu u Beogradu danas je počelo suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devetoro dece i čuvara te škole, a na kojem je Više javno tužilaštvo predložilo da se isključi javnost. Postupajući tužilac Nikola Uskoković predložio je da se isključi javnost radi zaštite interesa maloletnih lica i zaštite javnog reda.

Predlogu tužilaštva se protivila odbrana, odnosno branioci porodice Kecmanović, instruktora i vlasnika streljane. Postupajući sudija je odredio pauzu od 20 minuta kako bi odlučio o ovom predlogu.

Otac dečaka Vladimir Kecmanović je, nakon što je doveden u sudnicu i kada je video ženu, zaplakao a isto je učinila i ona. Sudjenju prisustvuje i glavni javni tuźilac Višeg javnog tuźilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, pored dvojice postupajućih tuźilaca Uskokovića i Ivana Jevtića.

Prisustvuju i članovi porodice ubijenih, koji su u ovom predmetu oštećeni. Sudjenje je zakazano i za sutra.

Pored oca Vladimira K. i majke Miljane K., optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M. Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematerijalne štete usled smrti bliskog lica.

(Tanjug) Foto: Stefan Stojanović/ Mondo

CATEGORIES
Share This