Pitam američke partnere, zašto dozvoljavate ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma?

Pitam američke partnere, zašto dozvoljavate ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma?

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić OBRATIO SE se javnosti prvi put po povratku iz Njujorka, govorio je o sitiuaciji na Kosovu i Metohiji, rezoluciji o Srebrenici i drugim važnim pitanjima i aktuelnim temama.

– Pored činjenice da nisu prihvaćene ideje srpske strane, dobili smo i nacrt rezolucije O Srebrenici. Pod jedan, tu ne postoji saglasnost u samoj BiH. Pitaću naše američke partnere, ovi u Evropi to ne znaju, a Amerikanci znam da znaju, jer sam razgovarao sa brojnim američkim funkcionerima, jer ovo je brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma – naglasio je predsednik Vučić.

– Za rezoluciju o genocidu u Ruandi nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi već je bila potrebna saglasnost tog kontinenta. Tada se Afrička unija pojavla sa jednoglasnom odlukom.

Proveli su unutar zemlje konsultacije, široke regionalne konsultacije. A da čujete kakav je ovde primer. Mi prvi put saznajemo 26. marta i to od naših nemačkih partnera da oni to spremaju već 8 meseci. Mi smo prvi sused, neko čiji pripadnici su 32 odsto BiH. Moje pitanje za naše američke partnere je: Zašto dozvoljavate ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma?

– Nikad nismo krili da želimo da imamo najbolje moguće odnose sa Bošnjacima, ali ne da ispunjavamo nečije političke želje. Uvek ćemo živeti jedni sa drugima i jedni pored drugih. Međutim, za to nije bilo nikakvog razumevanja. Srbi bi bili dobri samo ako bi pognuli glavu. Ni to ne bi bilo dovoljno nego i da ih pohvalimo kako je to lepo, slučajno da im se ne suprotstavimo.

Ja sam taj koji je najlegitimniji deo bicefalne vlasti doneo odluku da idem u Njujork. Razgovarao sam bilateralno sa 22 premijera širom sveta, 6 zvaničnika UN, predstavnicima ukupno 111 zemalja u UN.

Nastavio sam to danas, nastaviću sutra, svaki dan. Zašto? Zato što sam dobro znao šta je namera onih koji su podnosioci rezolucije, kako Nemaca, tako onih iz Sarajeva koji su jedva dočekali da to podrže, a onda prvi put, pošto je demokratija zabranjena, kada vide da se neko suprotstavio i misli da stvari stoje drugačije, onda porkenete kampanju najgorih mogućih uvreda, pretnji, kroz sva sredstva informisanja.

Ja nemam problem da budem izložen takvom linču kakvom nijedan političar nije bio izložen prethodnih nekoliko decenija jer se borim za svoj narod i za istinu. Zato što želim da sprečim da se događaju zločini i ratovi u budućnosti zbog nečije neodgovorne politike.

– Od početka znam šta se krije iza toga. Znao sam šta traže – pravne i političke konsekvence. A evo im dokaz. Nije im bilo dugo potrebno. Biće i onih koji će glasati za rezoluciju i koji s mukom glasaju, dobro razumevajući kakva je geopolitička ideja u pitanju. Neki hoće da prikriju i svoje ćutanje o Gazi, da pronađu krivce u Srbiji, to im je najlakše. Međutim, mnoge islamske zemlje su to razumele i suprotstaviće se tome kao i mnogi drugi.

Sednica Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a održana je u vreme pojačane zategnutosti između Beograda i Prištine, čemu doprinose sporenja oko upotrebe dinara na Kosovu i oko upravljanja većinski srpskim opštinama na severu Kosova, kao i procedura prijema Kosova u Savet Evrope.

(Kurir) Foto: BN

CATEGORIES
Share This