Odgovor američkom ambasadoru iz Srbije: ZSO nikada neće biti “nevladina organizacija”

Odgovor američkom ambasadoru iz Srbije: ZSO nikada neće biti “nevladina organizacija”

 

Kako je dodao, to je najkonkretniji okvir i garant za očuvanje kolektivnih i individualnih prava, ali i ispregovaranih izvršnih nadležnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji u najvažnijim društvenim, ekonomskim, političkim, kulturnim, razvojnim, privrednim i bezbjednosnim pitanjima, navodi se u saopštenju Kancelarije.

– Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih 10 godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror, progon i eskalatorne poteze nad srpskim narodom – rekao je Petković.

Ističe da kao takva, svi dogovori o Statutu ZSO i već utvrdjenih nadležnosti srpskog naroda na KiM, po sporazumima iz 2013. i 2015. godine, moraju da budu u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, što je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno i nedvosmisleno rekao u lice više puta medjunarodnim zvaničnicima, uključujući posljednji sastanak u Briselu sa evropskim liderima.

– Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja, a na Kosovu i Metohiji i dalje je na snazi Rezolucija 1244 SB UN i nikakve konferencije za medije, niti pozivanje na takozvani kosovski ustavni sud, koji nema nikakav kredibilitet van pojedinih kabineta ili stranih ambasada, ne mogu da je suspenduju ili ponište – rekao je on.

Prema njegovim riječima, ZSO sa konkretnim i jasno definisanim nadležnostima za srpski narod je ispregovarana prije više od 10 godina u Briselu i ne može jedna izjava, niti nečija lista želja da poništi ono što je garantovala kompletna Evropska unija i na šta su svoj potpis stavili i predstavnici Beograda i Prištine.

Istakao je da ko ne želi da poštuje sporazume, ali i medjunarodno pravo, neka ne pomišlja da jednostrano suspenduje sve ažeće dogovore i sporazume iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, kojima se jasno definišu nadležnosti ZSO i neka ne pomišlja da poništava sve dosadašnje tekovine dijaloga.

– Nažalost, svjedoci smo da sila ne mari za medjunarodno pravo, ali mi od činjenica i principa nikada ne možemo i nećemo odustati – rekao je on.

Naglašava da svima treba da bude jasno da predsednik Vučić nikada na pritiske nije reagovao, ma sa koje strane oni dolazili i ma koliko siloviti bili i da će nastaviti da se snažno bori i za interese srpskog naroda i za mir na Kosovu i Metohiji.

Tanjug

CATEGORIES
Share This