Najezda zrikavaca u Hrvatskoj: „Ne dirajte ih“

Najezda zrikavaca u Hrvatskoj: „Ne dirajte ih“

Mještani Žednog na ostrvu Čiovu već se danima bore s najezdom zrikavaca.

Portal Dalmacija Danas objavio je snimak na kojem se vidi veliki broj tih insekata.

Za komentar o najezdi kontaktirali su Niku Kasalu, asistenta u laboratoriji za evolucijsku genetiku na Institutu Ruđer Bošković, koji je rekao da ovi zrikavci nisu opasni, ali i upozorio ljude da ih ne diraju.

Kasalo je s kolegama objavio rad o najezdama skakavaca i zrikavaca u Hrvatskoj od devedesetih do 2023. godine.

„U videu se vidi veliki broj jedinki vrste Decticus albifrons, koja je kod nas poznata i kao veliki primorski konjic“, rekao je.

„To su zrikavci, a ne skakavci“

Naglasio je da se radi o zrikavcu, a ne skakavcu, što ljudi često miješaju.

„U medijima, ali i u nekim službenim dokumentima, često se govori o najezdama skakavaca iako su za dio njih zapravo zaslužni zrikavci“, ističe u razgovoru za Dalmaciju Danas.

Kaže da su najezde skakavaca znatno štetnije.

„Postoje zapisi da je najezda skakavaca 1946. godine u Istri opustošila oko 600 hektara obradivih površina, dok nešto slično nikad nije zabilježeno kad su u pitanju zrikavci. Ove dvije skupine su na prvi pogled dosta slične, ali najlakše ih je razlikovati po tome što su zrikavci često puno veći od skakavaca, imaju jako duge antene i ženke imaju dugačku ‘bodlju’ (tj. leglicu) na zatku“, rekao je.

„Ne dirajte ih“

Kasalo kaže da bi se njihov broj u mjesec dana trebao smanjiti, ali da će ih tokom cijelog ljeta vjerovatno biti posvuda u primorju. Upozorio je da mogu snažno ugristi.

„Nisu otrovni, štetni ili agresivni tako da nema opasnosti, ali ipak treba paziti kad ih se dira jer mogu dosta snažno ugristi. S obzirom na klimatske promjene, možemo očekivati da će ovakve situacije biti češće nego ranije“, zaključio je Kasalo, prenosi Index.hr.

(Index.hr) Foto: Dalmacija Danas

CATEGORIES
Share This