Kurti najavio još snaga – 600 vojnika i 500 policajaca

Kurti najavio još snaga – 600 vojnika i 500 policajaca

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da se očekuje da će tokom naredne godine na KiM biti raspoređeno 600 vojnika i 500 policajaca. Iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije saopšteno je da ta najava predstavlja najotvoreniju prijetnju Srbima na Kosovu i Metohiji.

Aljbin Kurti je rekao da je prošlo šest nedjelja od kada je ubijen narednik Afrim Bunjaku i najavio da će 2024. još 600 vojnika i 500 policajaca učestvovati u „sprovođenju zakona i ustavnosti, za odbranu i bezbednost“, prenijela je Koha.

– Recite svim aktivistima i građanima da neće moći da nas zaustave ni na jugu ni na sjeveru – rekao je Kurti na stranačkom skupu Pokreta Samoopredjeljenje.

Uslijedilo je reagovanje Kancelarije za KiM Vlade Srbije iz koje je saopšteno da Kurtijeva najava predstavlja najotvoreniju prijetnju Srbima na Kosovu i Metohiji.

– Kurti je danas, najavom angažovanja dodatnih 500 tzv. policajaca i 600 pripadnika tzv. KBS u narednoj godini i porukom da ih niko neće zaustaviti ni na jugu ni na sjeveru, još jednom pokazao lice ratnog poglavice, i izneo najotvoreniju prijetnju Srbima na Kosovu i Metohiji – navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističu da te dodatne snage ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne prijetnje, jer takva prijetnja ne postoji, „već je riječ o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Kurtija“.

Kurtijevu najavu osudila je i Srpska lista.

– Težina ove pretnje je još veća jer je Aljbin Kurti u prethodnom periodu izjavio da polovinu Srba treba proterati, a polovinu uhapsiti, kao i da će Srbi platiti i patiti, a onda su Srbi bili prebijani, hapšeni, ugnjetavani, a svijet je to nijemo posmatrao – navedeno je u saopštenju Srpske liste.

(Tanjug) Foto: Kurir.rs

CATEGORIES
Share This