Koha: Kurti saglasan sa novim planom EU koji uključuje nacrt za formiranje Zajdenice srpskih opština?

Koha: Kurti saglasan sa novim planom EU koji uključuje nacrt za formiranje Zajdenice srpskih opština?

Vlada Kosova saopštila je da je saglasna sa novim planom Evropske unije, koji uključuje i nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su zapadne diplomate u subotu predstavile čelnicima Kosova i Srbije, objavila je Koha.

Bez navođenja detalja o čemu se tačno radi, Evropska unija je za Kohu potvrdila da je napravila „moderni evropski prijedlog“ za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu i sada od obje strane očekuju da se za ovo, ali i za sva pitanja iz dijaloga, „brzo djeluje“, prenosi Kossev.

Vlada Kosova, navodi Koha, saopštila je da se premijer Aljbin Kurti saglasio da novi plan EU, koji uključuje i paket za sveobuhvatnu primjenu Osnovnog sporazuma, bude okvir za nastavak daljih razgovora sa zemljama saveznicima.

Premijer Kurti je saglasan da je ovaj novi plan okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim državama SAD, Njemačkom, Francuskom i Italijom, i da treba da obezbjedi komponentu jake bezbednosti i da ojača perspektivu članstva u međunarodnim organizacijama, navodi se u saopštenju Vlade.

Očekuje se da će se Kurti u četvrtak u Briselu sastati sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Đosepom Boreljom, a slični sastanci očekuju se i za Vučića.

Nije saopšten dnevni red i detalji sastanka u Briselu, ali premijer Kurti izražava spremnost da se uključi u suštinske rasprave, pod uslovom da budu u skladu sa principom inkluzivnosti, stoji u saopštenju Vlade Kosova.

N1

CATEGORIES
Share This