KiM: Na referendum izašlo samo 253 birača ili 0,6%

KiM: Na referendum izašlo samo 253 birača ili 0,6%

– Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da su na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasala ukupno 253 građanina od 46.556 koliko ih je upisano u birački spisak.

Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 111  birača, u Zubinom Potoku 18 , u Leposaviću 124 , dok u Zvečanu niko nije glasao.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, bilo je  potrebno da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Privremene prištinske vlasti danas su četiri opštine na severu KiM organizovale  referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala za referendum.

Na biračkim mestima postavljene su kamere, a Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog stalnih pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM.

(Tanjug) Foto: Informer

CATEGORIES
Share This