Kakva je politička budućnost “doktora Haosa”: Nestoroviću jeftinije da pravi pokret nego stranku

Kakva je politička budućnost “doktora Haosa”: Nestoroviću jeftinije da pravi pokret nego stranku

Ne samo da je posijao razdor u ionako osakaćenom pokretu „Mi-Glas naroda“, Branimir Nestorović podijelio je i poznavaoce političkih prilika oko njegove političke budućnosti.

Jedni smatraju da novi pokret “dr Haosa” na narednim izborima ne može da računa na podršku koju je imao na decembarskim dok drugi, pak, misle da će ga turbulencije okrznuti, ali da može da računa na dobre rezultate.

Ima i plan da ostane u politici za sitne novce, jer će umjesto skupe stranke praviti skoro pa besplatan novi pokret.

U prvu grupu spada Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) koji za “Blic” kaže da će podjele u pokretu “Mi-Glas iz naroda” loše uticati na njihov rejting i da neće biti u “komotnoj poziciji kao u decembru”.

– Nestorovićev dio će računati na bolji rezultat u odnosu na onaj dio koji čine pet osnivača, ali će vjerovatno biti slabiji u odnosu na decembar i od tih glasova najviše može da profitira SNS – napominje Klačar.

Za razliku od njega, Dejan Bursać, naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, za “Blic” kaže da će Nestorovića napustiti određen broj poklonika, ali da neće pretrpiti veliku štetu.

– Čak i da promijeni ime listi, da se odvoji od nje, da nastupi opet samostalno, vjerujem da će većina glasača koji su podržali “Mi – Glas naroda“ otići sa njim. Naravno, sa izuzetkom jednog broja koji će se nužno razočarati – kaže Bursać.

On kaže i da nije slučajno što Nestorović pravi pokret a ne stranku.

– To je jako teško, treba vam 10.000 potpisa, novac za ovjere i kao što vidjeli iz prakse u poslejdnjih desetak godina, jako mali broj aktera koji su novi u politici se odlučuje za osnivanje stranke. Pogotovo što Nestorović nema neku veliku infrastrukturu, pa mu i ne treba takva konstrukcija. On je i dalje “one man show” – kaže Bursać.

“Utisak površnosti”

Na decembarskim izborima u Beogradu pokret čiji je Nestorović bio prvi na listi osvojio je 5,37 odsto podrške, odnosno šest odbornika. Iako se činilo da će uživati u plodovima postizborne slave, desilo se upravo suprotno. Uz silne optužbe i prepucavanja prvo su rastali sa nosiocem beogradske liste Aleksandrom Jerkovićem i odbornicom Vesnom Jakić-Ilić.

Grupa je tako spala na četiri odbornika, a onda je, samo dva dana nakon što je ove nekadašnje saborce optužio da su se priklonili SNS i SPS, Nestorović iznenada napustio pokret. Uz njega je stao Borislav Antonijević, a uz pokret “Mi” ostala su dva odbornika.

Klačar smatra da Nestorović snositi ceh baš zbog svih turbulencija koje su se u prethodnom periodu dešavale.

– Sada odaju utisak površnosti i neozbiljnosti i šalju poruku biračima da nisu sposobni ni unutar sebe da se organizuju na jedan kvalitetan način, a kamoli da preuzmu odgovornost u državi ili Beogradu – rekao je Klačar.

Bojan Klačar
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

Odgovornost i dalje ima aktuelna vlast i to oko formiranja vlasti u prestonici. Situacija je neizvjesna, još se ne zna da li će naprednjaci i socijalisti formirati vlas ili će se ići na nove izbore.

Čeka se 1. mart za kada je zakazana sjednica Skupština grada Beograda na kojem bi sve trebalo da bude saopšteno.

Na to podsjeća Bursać, kao i da nas u junu očekuju izbori u stotinak opština i gradova, među kojima su i beogradske.

– Ne znamo da li će biti izbora u Beogradu, ili je ovo cela frka oko toga da će neki odbornici dati podršku nekoj većini. Ako ostane ovako, vjerujem da su mu dobre šanse. Svjesni smo svi da je on nosilac popularnosti te liste “Mi – Glas iz naroda” i da je manje, više na svoj lični rejting donio taj rezultat toj listi – kaže Bursać.

Biografija “doktora Haosa”

Branimir Nestorović, pulmolog, bio je profesor Medicinskog fakulteta i načelnik Službe pulmologije i alergologije Univerzitetske dečje klinike “Tiršova”.

Penzionisao se pre tri i po godine da bi, kako je kroz šalu rekao, “mogao da laje”. Zahvaljujući tome što je na decembarskim izborima prošao cenzus, uz penziju mu sljeduje poslanički paušal od više od 30.000 dinara, ali i mesečna plata, a najniža je oko 80.000 dinara.

Vozi SUV “mazdu cx-5”, a živi nedaleko od Beograda, u Obrenovcu, u kući od nekoliko stotina kvadrata opasanoj visokom ogradom.

Nestorović je u ovom sazivu prvi put poslanik, a već je stigao da napravi skandal. Kako je Blic već pisao, poslanike proevropske opozicije nazvao je “ciganima”, na šta su reagovala udruženja Roma, a on se tek posle pritiska javnosti izvinio.

Šta je sve pričao?

-Na kraju balade, čak i da jeste umrlo 600 ljudi, to je dobar rezultat.

-Kada tražite vanzemaljce, u suštini ne morate da idete do Mjeseca ili Marsa, sasvim je dovoljno da upoznate žensku osobu sa svetlim očima, jer ona je sa Marsa. Oni očigledno imaju plave oči, pa su se parili sa ženama ljudskim i onda su nastali vanzemaljci sa plavim očima, jel tako?

Ljudska rasa nastala je na Marsu, odakle je došla na Zemlju, koja je u stvari ravna ploča, ali malo zakrivljena.

-Portali postoje, to nije nikakva teorija zavere. Možeš da ukucaš u NASU, oni to zovu tačka X (iks). Povremeno se pojavljuju, vrlo kratko traju, negde na zemaljskoj kugli. To su oni što upadnu, pa izlete 17 godina kasnije. Pojavio se tako jedan od onih lovaca (aviona) koji je nestao u Bermudama 1945. godine.

Žena mora da bude mačkasta. Mora da ima nešto ženstveno u sebi. Prava žena mora da bude malo luda. Ona mora povremeno malo džigericu da ti gricka.

Strah od kancera treba da ima samo sirotinja, jer bogati ne umiru od raka. Postoje lijekovi očigledno za neke bogataše. Zato što bogataši ne umiru od raka. Ja to stalno pričam.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This