Istraživanje može pomoći u pravnoj borbi protiv HR

Istraživanje može pomoći u pravnoj borbi protiv HR

U Banjaluci sanas su predstavljeni rezultati istraživanja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Republičkog zavoda za geološka istraživanja na potencijalno pogođenim područjima u Srpskoj u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Sprovedena istraživanja, kažu nadležni, pružiće snažan osnov za nastavak pravne borbe, kako bi se osujetila namjera Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na samoj granici BiH.

“Ovi rezultati ce nam pomoći u namjeri da spriječimo odlaganje nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore. Posvećeni smo jednom cilju, a to je da Hrvatska odustane od izgradnje odlagališta”, kaže ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da su od samog pocetka uključeni u sve aktivnosti.

„Intenzivno smo počeli da provodimo mjerenja nivoa radioaktivnosti na uzorcima iz životne sredine na teritoriji Novog Grada. Ovi rezultati nam mogu pomoći u slučaju najgoreg scenarija da to skladište zaista bude na toj lokaciji, jer ćemo moći prepoznati ako dođe do kontaminacije životne sredine na toj teriotoriji“, kaže Jelena Marijanović.

Narodni poslanik PDP-a iz Novog Grada Milanko Mihajlica Vladi zamjeri lošu koordinaciju i isključivanje nevladinih organizacija iz pravne borbe.

„Vidim da se nastavlja sa starom praksom loše koordinacije između institucija Republike Srpske i BiH. Žao mi je što ovdje danas nema niko iz nevladinih organizacija, a nisu ni pozvani. Činjenica da je premijer Hrvatske Plenković rekao suprotno od onoga što je javnosti predstavljeno, a to je da Hrvatska nastavlja sa svim aktivnostima“, upozorava Mihajlica.

Podsjetimo da je hrvazski premijer Andrej Plenković tokom posljednje posjete Banjaluci rekao da su radovi prolongirani na izgradnji nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This