Hrvatska ne odustaje od Trgovske gore, vlasti BiH tromo reaguju

Hrvatska ne odustaje od Trgovske gore, vlasti BiH tromo reaguju

Hrvatska ne odustaje od svoje namjere da na Trgovskog gori na mjesu Čerkezovac gradi odlagalište za nuklearni otpad termoelektrane Krško, iako će to potencijalno ugroziti cjelokupno stanovništvo u Slivu Rijeke Une, biljni i životinjski svijet.U sprečavanju Hrvatske u toj namjeri, BiH su podržale Austrija, Mađarska i Slovenija , ali potrebno je reagovati na domaćem terenu, kažu stručnjaci i mještani ovog dijela BiH.

Trgovska gora oaza mira, zelenila, čistog vazduha i vode, rijeka Una koja vijekovima plijeni svojom ljepotom i jedinstvenošću. Sve to biće ugašeno i potencijalno zagađeno, a samom tim i sva naseljena mjesta u slivu Une. Da na rizik stavi život 300.000 hiljada ljudi u slivu Une odlučila je Hrvatska, a BH vlasti se nisu potrudile da je u tome spriječe. U planu su nova istraživanja.

„Istraživanja su zasigurno dobra stvar koja će pomoći jačanju stručne argumentacije Bosne i Hercegovine, ali ostaje tu onda otvoreno pitanje zašto tek sada, zašto tek u oktobru 2023. godine. Radi se o tome da je koordinacija odradila svoj dio posla, ekspertski tim jednako tako u skladu sa svojim kapacitetima dao preporuke ko, šta, kako treba da radi,

Vlada Republike Srpske je rezervisala sredstva od milion KM za ovu godinu, a mi smo sada u oktobru. Kako to da je toliko vremena prošlo, ko je odgovoran za ovakvo postupanje? Mi stvarno nemamo vremena za gubljenje“, kaže Mario Crnković, osnivač ekološkog udruženja „Green team“.

Godinama slušamo kako se formiraju ekspertski timovi, kako se podnose izvještaji, sastanči se, dogovara se, ali konkretnih poteza nema. Namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na ovom dijelu problem je star nekoliko decenija, a za sve to vrijeme BiH se nije izborila da to promijeni i da zaštiti svoje građane.

„Sva priča, koju smo imali priliku da čujemo od nosioca vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, svelo se na pusta obećanja, jer imali smo sve elemente u svojim rukama da već do danas pokrenemo određene pravne radnje i arbitražne postupke pred međunarodnim sudovima. Ja sam ogorčen na naše predstavnike, koji su na neki način pokazali jednu apatiju, jednu nezainteresovanost, da li je to svjesno ili nesvjesno, ja ne mogu sada da kažem. Ako je nesvjesno, onda se radi o nesposobnosti vlasti da zaštiti svoj narod i teritoriju, ako je svjesno onda je to jedan zločin prema sopstvenom narodu“, ističe odbornik SDS-a u Skupštini opštine Novi Grad Mladen Šumar.

Ovaj problem uvijek se ostavlja po strani, jer neke nacionalne teme i dokazivanje ko je veći patriota uvijek je bilo važnije. Vlasti ne shvataju da je ovo egzistencionalno pitanje i da se ne smije zapostaviti, ali to svjesno rade već decenijama.

„Očekujem da se Predsjedništvo BiH pozabavi time, naravno to će doći na Predsjedništvo. Jedini izlaz iz cijele ove priče biće u suštini podizanje tužbe. Naravno, prethodno moramo iscrpiti sve druge procedure i mogućnosti, koje nam međunarodne konvencije ESPO, Arhuška i druge idu u prilog, ali da li ćemo to znati da uradimo, ili ćemo i dalje svakih par mjeseci pričati o tome, a ozbiljno sistemski ne djelovati, to ostaje da vidimo“, objašnjava poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Milanko Mihajlica.

Podrška Austrije, Mađarske i Slovenije dobro će doći, kažu stručnjaci, ali ništa nećemo postići dok se vlasti na nivou BiH ne probude i ne ujedine u rješavanju ovog pitanja.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This