EU protiv odluke PR da iz Razzvojnog fonda naplati dug za struju

EU protiv odluke PR da iz Razzvojnog fonda naplati dug za struju

Kancelarija Evropske unije u Prištini protivi se odluci privremenih prištinskih institucija da iz Razvojnog fonda za sever KiM naplati deo navodnog duga za utrošenu struju u opštinama u tom delu pokrajine.

Kako je navedeno u odgovoru Kancelarije EU u Prištini za RTV Dukađini, briselskim sporazumom nije predviđeno da se novac iz Razvojnog fonda za sever KiM troši u te svrhe.

„Trenutno je na raspolaganju 3,6 miliona evra za isplatu novih projekata. Plaćanje dugova za električnu energiju ne ispunjava kriterijume za finansiranje projekata iz Razvojnog fonda, definisanog Briselskim sporazumom za naplatu prihoda od carina od 17. januara 2013. godine“, navedeno je u odgovoru Kancelarije EU.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izrazio je u pismu specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku oštar protest i zabrinutost povodom odluke vlade u Prištini u vezi sa naplatom navodnog duga za struju prema operatoru sistema prenosa i tržišta električne energije KOSTT-u,   saznao je juče Tanjug u diplomatskim krugovima.

Ta naplata bi, prema najavama u Prištini, bila izvršena delom iz sredstava budžeta opština sa srpskom većinom na severu KiM, a delom iz Razvojnog fonda za sever KiM.

Petković je istakao da se Beograd oštro protivi ovakvom scenariju i zahteva hitnu reakciju EU kako bi se sprečila namera Prištine da otme sredstva Fonda.

Ministar finansija u vladi privremenih prištinskih institucija Hekuran Murati u četvrtak je saopštio da četiri opštine na severu KiM treba da plate skoro 12 miliona evra navodnog duga za struju.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This