EU: Nacrti zakona o imunitetu i referendumu Srpske suprotni evropskom putu

EU: Nacrti zakona o imunitetu i referendumu Srpske suprotni evropskom putu

Nacrti zakona o imunitetu i referendumu i građanskoj inicijativi u Republici Srpskoj, koji su juče usvojeni u prvom čitanju, suprotni su EU putu Bosne i Hercegovine, upozoravaju iz Delegacije Evropske unije u BiH.

„Pozivamo poslanike u Narodnoj skupštini RS da ponovo razmisle i ne idu dalje sa ovim nacrtima zakona“, navedeno je u saopštenju iz Delegacije EU u BiH.

Navode da se Nacrtom zakona o imunitetu RS umanjuje sudska odgovornost političkih predstavnika, a njegovom retroaktivnom primjenom dovela bi se u pitanje pravna sigurnost. Kao takvo, njegovo konačno usvajanje bi uticalo na vladavinu prava.

„Podsjećamo da, kako je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, “strane će u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom“, navode iz Delegacija EU u BiH.

Vezano za Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, Evropska unija je „ozbiljno zabrinuta zbog zakona i inicijativa u Republici Srpskoj koje su u suprotnosti sa EU putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje ustavnog poretka zemlje u pitanje“.

EU poziva sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od provokativne retorike i retorike podjela, kao i takvih radnji, posebno onih koje dovode u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje.

EU ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, saopšeno je iz Delegacije EU u BiH.

(BN) Foto: NSRS

CATEGORIES
Share This