Država im poklanja kuće na selu: Interesovanje veliko, u idiličnom ambijentu živi sve više mladih IT inženjera

Država im poklanja kuće na selu: Interesovanje veliko, u idiličnom ambijentu živi sve više mladih IT inženjera

Novi konkurs za dodelu kuća na selu Vlada Srbije je raspisala juče, potvrdio je ministar Ministarstva za brigu o selu, Milan Krkobabić. Zainteresovanost se, tvrdi Krkobabić, povećava, a svi koji ispune uslove konkursa, dobiće u vlasništvo kuću sa okućnicom.

-Tri ključna programa Ministarstva za brigu o selu nastavljaju svoj kontinuitet i realizaciju. Za program kupovine seoskih kuća sa okućnicom, koji je i najpopularniji, obezbijeđeno je 500 miliona dinara, za kupovinu minibuseva i rješavanje pitanja mobilnosti seoskog stanovništva 120 miliona i za manifestaciju “Miholjski susreti sela” 50 miliona dinara rekao je Krkobabić za Blic.

FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je dodao da su telefoni u ministarstvu usijanio, da svakodnevno stuižu mjelovi od građana zainteresovanih da se presele na selo.

Za dodelu seoskih kuća sa okućnicom mogu da konkurišu punoljetni državljani Srbije: pojedinci, samohrani roditelji, bračni parovi i vanbračni partneri, mlađi od 45 godina koji imaju neprekidno prijavljeno boravište najmanje tri godine na teritoriji Republike Srbije.

Bitno je da ne posjeduju nepokretnost, osim poljoprivrednog zemljišta, kao i da nisu prodali ili poklonili nekretninu u prethodnih pet godina.

Najjeftinija kuća iz ovog programa košta 399 hiljada dinara, i nalazi se u selu Torak opštine Žitište i ima 64 m2 i sedam ari placa. Kuće od 1,2 miliona dinara, odnosno oko 10.000 evra, nalaze se u opštinama Sombor, Sečanj, Zaječar, Ćuprija, Bojnik…

Kuća sa najvećom okućnicom od 2,5 hektara nalazi se u selu Dedevci, na području grada Kraljeva. Ta kuća od 134 kvadrata sa imanjem sada je posjed mladog poljoprivrednika koji ima svega 22 godine.

Inače, ljudi koji dobiju kuću na selu od države, ne bave se samo poljoprivredom, nego i seoskim turizmom, zanatstvom i drugim poslovima koji se mogu obavljati od kuće, tako da u selima u Srbiji živi sve više IT i marketinških stručnjaka.

Agencije

CATEGORIES
Share This