Doktorica u kartone pacijentima upisivala narkotike

Doktorica u kartone pacijentima upisivala narkotike

O tom su problemu promptno obavijestili HZZO utvrdivši kako vjerovatno ima još dosta pacijenata koji i nekoliko mjeseci nakon što je slučaj izašao u javnost, ne znaju da u svojim kartonima imaju upisane veće ili manje količine apsolutno nepotrebnih, ali u isto vrijeme i vrlo ozbiljnih lijekova.

Koliki je broj oštećenih pacijenata, ne zna tačno ni HZZO-o, potvrdili su to pismenim putem Sekretarijata, a medijima prenio njegov predsjednik abdominalni hirurg splitskog KBC-a doktor Jure Krstulović.

Doktorica je, podsjetimo, u periodu od 7. marta 2022. do 10. jula 2023. godine, na radnom mjestu doktora medicine kao zamjenski ljekar u više ordinacije na području Splita, Solina, Kaštela i ostrva Brača, pacijentima propisivala narkotik Oksikodon, iz grupe u kojoj se nalazi i ovisničkoj populaciji zanimljivi, heroin.

Uz narkotik je pacijentima bez potrebe i njihovog znanja takođe propisivala lijek Somatropin, poznat i kao hormon rasta. Doktorica je, pojasnimo, izdavala recepte, te lijekove lično preuzimala u apotekama. Dodatna otežavajuća okolnost leži u činjenici, kažu iz Sekretarijata, što u kartonima upisani sporni lijekovi pacijentima širom županije, u budućnosti potencijalno mogu praviti velike probleme prilikom izdavanja raznih uvjerenja i zdravstvenih svjedočanstava od strane ljekara opšte prakse.

– Prema neslužbenim saznanjima, doktorica je ovim radnjama oštetila veći broj pacijenata raznih starosnih uzrasta. Njeno postupanje ukazuje na ostvarenje elementa više kaznenih djela, a jesu li se u opisanom postupanju ona i ostvarila, utvrdiće nadležno Državno tužilaštvo. S obzirom da je istraga tajna, u ovom trenutku ne raspolažemo konkretnim informacijama – kažu u Sekretarijatu.

Svaki neistiniti podatak u ličnim kartonima, napominje advokat Petra Dulčić Kardum, zamjenica predsjednika Sekretarijata, pacijentima predstavlja povredu njihovih prava s mogućim težim i daljim posljedicama te navodi kako Sekretarijat namjerava imati aktivnu ulogu u praćenju ovog slučaja. Paralelno drži kako će biti potrebno uspostaviti mehanizme za izmjenu podataka u ličnim zdravstvenim kartonima pacijenata, na koje se odnosi postupanje navedene doktorice.

Ko je splitska doktorica koja je svjesno oštetila brojne pacijente?

I starije kolege koje su na ovu temu hrvatski mediji kontaktirali, navode kako u svojoj dugogodišnjoj praski za ovako bezobziran slučaj u Hrvatskoj nikada čuli nisu. Mnogi se čude i pitaju, pitaju, što je navelo na ovakve neprofesionalne korake. Možda loša materijalna situacija koja je pretvorila u dilera u bijelom mantilu, kako se po gradu Splitu i okolini priča? Ili ovisnički pakao u koji je sama možda upala, brojni se pitaju, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Slobodna Dalmacija

CATEGORIES
Share This