Brisel pozdravlja odluku o registarskim tablicama

Brisel pozdravlja odluku o registarskim tablicama

– EU pozdravlja odluku samoproglašenog Kosova i Srbije da dozvole registarske tablice i ukinu režim naljepnica, saopšteno je danas iz Evropske diplomatske službe /EEAS/.

U saopštenju se navodi da je ova odluka pozitivan korak u sprovođenju Sporazuma o normalizaciji te ispunjavanju obaveza kada je riječ o slobodi kretanja.

„Ova odluka pokazuje da je moguće ostvarivanje napretka ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i ukazuje na važnost nastavka rada unutar dijaloga koji je pokrenula EU“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je „ovo korak u pravom smjeru ka boljem regionalnoj i evropskoj integraciji Balkana od čega će imati koristi građani regiona“.

Za sva vozila sa prostora Kosova i Metohije od 1. januara je omogućena sloboda kretanja na putevima centralne Srbije.

Na svim administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom postavljeni su disklejmeri o ukidanju stikera za vozila koja su registrovale Privremene institucije samouprave u Prištini, što znači da se vozila sa RKS tablicama od danas mogu kretati u Srbiji bez prelijepljenih simbola samoproglašenog Kosova.

Na disklejmerima piše da se omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima za sva vozila sa prostora Kosova i Metohije „vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja“.

u obavještenju je navedeno da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa južne srpske pokrajine, ni kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This