Bio je najmlađi biskup u Jugoslaviji: Franjo Komarica otišao u penziju, a ovako je govorio

Bio je najmlađi biskup u Jugoslaviji: Franjo Komarica otišao u penziju, a ovako je govorio

Nakon skoro 52 godine svešteničke službe i 38 godina na čelu Banjalučke biskupije, biskup Franjo Komarica je otišao u penziju. Ni tokom rata devedesetih nije napuštao svoju rodnu Banjaluku i svoje vjernike.

Ne samo katolički vjernici, nego i drugi Banjalučani i Krajišnici pamte ga po organizovanju humanitarnih akcija tokom rata i po tome što je pomoć “Karitasa” bila dostupna svima, bez obzira na vjeru i naciju.

Biskup je 1992. obezbijedio kiseonik za bebe u banjalučkom porodilištu, ali je taj kiseonik otet, pa nikad nije stigao u bolnicu. Tada je 12 beba, kojima je kiseonik bio nepohodan, umrlo u porodilištu.

Biskup Komarica ostaće upamćen i po nekim, po mnogima kontroverznim, politički obojenim izjavama, ali i po tome što je znao reći u brk moćnicima i u Banjaluci i u Sarajevu i u Zagrebu i u Briselu.

Rođen je u siromašnoj porodici sa puno djece u banjaučkom naselju Novakovići, današnjoj Ulici Jovana Bijelića.

Pričao je da njegova majka, kad ga je rodila, nije imala ni pelene, nego ga je umotala u staru zavjesu.

Doktorirao je teologiju 1978. godine.

Imao je samo 39 godina, kada je 1985. postao najmlađi biskup u Jugoslaviji.

Kontrolisani haos

Prije dvije godine u razgovoru za Srpskainfo biskup Komarica je otkrio kako se borio sa socijalističkim vlastima u doba Jugoslavije, kako se u ratu 50 puta sastao sa episkopom Jefremom i kako je sa njim često razgvarao preko plota, “kako to obično čine komšije i susjedi u našim krajevima”.

Govorio je i o odnosima sa političkim moćnicima u savremeno doba, pa i sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

– Svi ti ovozemaljski samozvani bogovi treba da znaju da političari nisu gospodari naših života, niti vlasnici naroda i države. I ja to javno kažem,  jer je to moja dužnost, kao biskupa, katolika i građanina ove zemlje – rekao je Komarica za Srpskainfo.

PROČITAJTE JOŠ

Otkrio je i o čemu je razgovarao sa američkim ambasadorom u Rimu i šta misli o Putinu i Erdoganu, ali i o čelnicima Evropske unije.

– Navodno se oni zalažu za to da se u BiH uspostavi pravna država. A meni je mnogo puta potvrđeno, govorili su mi to predstavnici Brisela i Strasbura, da oni ovdje ne žele pravnu državu, nego kontrolisani haos. Oni su to potvrdili i na djelu – rekao je Komarica.

Šala harizmatičnog biskupa

Savremenici će ga upamtiti i kao obrazovanog i duhovitog čovjeka, sklonog šali.

Tako je prošle godine na sebi svojstven način odgovorio na pitanje novinara, ko je biti njegov nasljednik.

– Pouzdano znamo, a to je i u skladu sa pravilima Crkve, da će novi biskup biti osoba muškog roda – rekao je Komarica.

Molbu za penzionisanje biskup Komarica je uputio još prije dvije godine, kada je napunio 75 godina, kako bi se, kako je govorio, “u miru prirpemio za smrt”.

Za njegovog nasljednika papa Franjo je na prijedlog papskog nuncija u BiH nedavno imenovao Željka Majića, sveštenika Mostarsko – duvanjske biskupije.

Biskup Franjo Komarica je biranim riječima, koje su objavljene na zvaničnom sajtu Banjalučke biskupije, poželio dobrodošlicu svom nasljedniku.

Bilo je to posljednje zvanično obraćanje biskupa Franje Komarice, jednog od najharizmatičnijih vjerskih velikodostojnika u ovom dijelu Evrope.

CATEGORIES
Share This