Zvizdić istakao da Dodik živi u fikciji „Najavljivao je veliki novac iz Mađarske, a došlo je 10-15 traktora“

Zvizdić istakao da Dodik živi u fikciji „Najavljivao je veliki novac iz Mađarske, a došlo je 10-15 traktora“

Mislim da je to najbolji primjer paradoksalne situacije u kojoj mi živimo, kada govorimo uopšte o političkim odnosima, kao i evropskom putu BiH i namjeri da prihvatamo evropske demokratske vrijednosti.

Rekao je ovo drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP).

Zvizdić je prokomentarisao posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Bjelorusiji.

– Dodik je u posjeti kod čovjeka koji na jedan neprimjeren antidemokratski način vlada Bjelorusijom. Dodik je inače ljubitelj takvih autokratskih režima. Najavio je da poslije Lukašenka, ide u Kremlj. Upravo nas iz Minska na dnevnoj bazi obavještava da je on najveći zagovornik evropskih integracija dok pravi ekonomsku i drugu saradnju sa čovjekom koji je jedan od podržavaoca onoga što se trenutno dešava u Ukrajini, a to je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu – rekao je Zvizdić, pa nastavio:

– Mislim da je posjeta Minsku i posjeta Kremlju u potpunoj suprotnosti sa evropskim tendencijama BiH i namjerama da dalje demokratizujemo BiH i da prihvatamo evropske demokratske vrijednosti.

Dodik je potpisao “bilateralni sporazum o saradnji Republike Srpske i Bjelorusije”, što je Zvizdić, takođe, prokomentarisao.

– Pošto Dodik još uvijek živi u toj fikciji koju je sam izmislio da je on predsjednik “nezavisne i samostalne države Republike Srpske”, iako je riječ o jednoj administrativno-teritorijalnoj jedinici unutar nezavisne i međunarodno priznate BiH, naravno da nema nikakvo pravo da potpisuje nikakve međunarodne državne sporazume – rekao je Zvizdić, pa dodao:

– Međudržavne sporazume može pokrenuti samo Savjet ministara BiH i on mora proći ratifikaciju u Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini. Naravno mogu postojati određeni sporazumi o određenim investicijama i jednoj vrsti ekonomsko-privredne saradnje, ali čini mi se da sve aktivnosti Milorada Dodika unazad godinu i ostaju upravo na tom nivou.

Zvizdić je komentarisao i najave Dodika o “dolasku velikin novčanih sredstava iz Mađarske”.

– On je najavljivao dolazak velikih novčanih sredstava iz Mađarske, a došlo je nekih 10-15 traktora. Vidimo da sada isto tako najavljuje poljoprivrednu mehanizaciju. To bjesomučno traganje za novcem, ostaje bez rezultata. Republika Srpska i Dodik ne mogu naći novac u Mađarskoj, ni u Bjelorusiji, ni u Rusiji, ni u bilo kojoj državi – priča Zvizdić, pa nastavlja:

– Jedino što mu preostaje je prihvatanje evropskih vrijednosti, kako bi realne i stvarne investicije počele dolaziti iz Evropske unije. To je doza blakog optimizma da će BiH uspjeti usvojiti zakone koji su postavljeni kao preduslov za otvaranje u martu ove godine.

Kao ključnu stvar naveo je put BiH ka članstvu u NATO.

– To je najvažniji vanjsko-politički priotitet BiH, jer je to sinonim za permanentan mir i trajnu sigurnost koja je neophodan uslov za bilo kakav politički, ekonomski ili društveni razvoj. Dolazak ministara zemalja članica NATO, zatim dolazak generalnog sekretara NATO, brojne aktivnosti koje su planirane u sklopu posebnog programa bude nadu da će naš put u NATO u narednom periodu biti ubrzan i da će sasvim sigurno, uprkos određenim protivljenjima u zemlji, doći trenutak kada će BiH biti punopravna članica NATO saveza – komentariše Zvizdić, pa zaključuje:

– Što se tiče Minhenske bezbjednosne konferencije, to je jedna od najetabliranijih konferencija tog tipa koja okuplja veliki broj poslanika iz cijelog svijeta. Razgovaralo se o vrlo važnim temama, o Zapadnom Balkanu. Imamo ponovo identične poruke da su vrata Evropske unije otvorena, ali da naravno zemlje Zapadnog Balkana moraju obaviti svoju domaću zadaću kada govorimo o prihvatanju pravne imovine. Mislim da je svima jasno da je otvaranje pregovora za BiH jedan od ključnim momenata na putu evropskih integracija i radi očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, prenosi Bosnainfo.

CATEGORIES
Share This