Zna li Dodik gdje je donesena odluka o formiranju Republike srpskog naroda u BiH

Zna li Dodik gdje je donesena odluka o formiranju Republike srpskog naroda u BiH

Nevjerovatno je da neko ko obavlja funkciju predsjednika Republike ne zna ili namjerno griješi kada govori o mjestu gdje je održana sjednica na kojoj je proglašena Republika Srpska, poput Dodika koji je to učinio juče u više navrata.

Rekao je ovo Nenad Vuković, generalni sekretar PDP, ističući da je Dodik juče nekoliko puta tokom obraćanja rekao kako je odluka o formiranju Republike Srpske, tada Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, donesena na Palama.

– Zabrinjavajuće je kako ubjedljivo izgovara neistinu uzastopno dva puta na istom presu rekonstruišući događaje 8. i 9. januara 1992. godine, naglašavajući svoje učešće i prisustvo. Svi koji malo bolje ili duže prate politiku znaju da je ta sjednica održana u hotelu „Holidej In“ u Sarajevu.

Ovo možda nije presudna istorijska činjenica da bi oko nje lomili koplja, ali je sve lako provjerljivo, čak i na internetu, pa je zaista nejasno šta je smisao ovog izmišljanja. Možda je grubo reći izmišljanje, ali s obzirom da je ponavljano siguran sam da nije lapsus – rekao je Vuković.

Vuković se pita da li se zaista došlo u fazu ispiranja mozga da se prihvata da je nešto istina samo što on kaže, pa niko ne reaguje na to, a mogli su Stevandić i Đokić na samom presu, jer je, kako kaže, siguran da oni to dobro znaju.

– I pitam se šta je uopšte bio smisao te priče. Možda je to bilo samo obično nekontrolisano ‘ispaljivanje’ neke priče, što ne bi bilo prvi put. Da se razumijemo, Pale imaju najznačajniju istorijsku ulogu za Republiku Srpsku i nije potreban taj dodatni događaj za status prestonice što objektivno Pale i jesu – rekao je Vuković.

Kaže da je potrebno reći i da je činjenica da Dodik nema nikakvu značajnu ulogu u tom vremenu, čak ima i veoma negativnu.

– Možda je to i razlog stalnog naglašavanja prisustva tim sjednicama kako bi se neupućenim predstavio u drugom svjetlu sa ciljem pranja političke prošlosti, ali neka svi prosude sami o tome.

Dan Republike Srpske – 9.januar treba obilježavati i praznovati kao najvažniji datum za Republiku Srpsku, ali zaista nema potrebe ubacivati ovakve navode koji samo mogu, onima koji nam osporavaju taj datum i istorijsku sjednicu, dati za pravo da ismijavaju da ne znamo ni gdje se ta sjednica održala – rekao je Vuković.

(BN)

CATEGORIES
Share This