“Želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke” Američka ambasada optužuje Dodika za blokadu puta BiH u EU

“Želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke” Američka ambasada optužuje Dodika za blokadu puta BiH u EU

Lider SNSD i predsjednik Srpske, Milorad Dodik, glavna je prepreka evropskoj budućnosti BiH.

Poručili su ovo iz Ambasade SAD u BiH reagujući na Dodikovu posljednju izjavu  da je Srpska spremna za EU i to otvoreno pokazuje konkretnim djelima, ali da bez spremnosti druge strane nema ni evropskog puta.

– Milorad Dodik tvrdi da je “spreman za EU”, ali njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu BiH evroatlantskim integracijama pobijaju tvrdnju gospodina Dodika – naveli su iz Ambasade SAD u BiH na mreži X.

Dodaju da integracija Bosne i Hercegovine u evroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera.

Iz američke ambasade navode da Dodik, umjesto da se u “dobroj vjeri uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima nastavlja da praktikuje politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka”.

– Uslovi 1+3 koje je postavila Evropska unija su jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni i jednostavni. Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen prije mjeseci. Do sada je odgovor „ne“ – ističe se u objavi.

Američka ambasada navodi da “Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU”.

– Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je gospodin Dodik i njegova destruktivna politika. On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku – rekli su u Ambasadi SAD.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This