Zašto su se, nakon Dodika, i njegova djeca našla pod sankcijama SAD

Zašto su se, nakon Dodika, i njegova djeca našla pod sankcijama SAD

Oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija u BiH do sada se našlo na takozvanoj američkoj „crnoj listi“, a posljednji među njima našli su se Gorica i Igor Dodik, kćerka i sin predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, zbog sumnje na političku korupciju.

Idok se američka „crna lista“ širi zbog ozbiljnih optužbi za korupciju visokih funkcionera u BiH ili članova njihovih porodica, javnost se s pravom pita šta za to vrijeme rade domaća tužilaštva i sudovi, ali i policija.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na „crnu listu“ je prije nekoliko dana uvrstila sina i kćerku Milorada Dodika, Igora i Goricu Dodik, te četiri njihove kompanije pod sumnjom na političku korupciju.

Teške optužbe

SAD ih optužuje da su kupovali glasove na proteklim izborima, podmićivali političare, te učestvovali u korupciji.

U obrazloženju OFAC se navodi da je od 2021. godine Dodik povećao angažman svog sina Igora Dodika i kćerke Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima u RS što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet BiH.

– Stepen korumpiranosti Dodikove porodice takođe je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS, što je neke od njih navelo da se uzdrže od toga, jer vjeruju da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno završila u rukama Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS. Na nedavnim izborima u RS, SNSD, uključujući Dodika i Igora, urotio se radi podmićivanja političkih funkcionera, članova biračkih odbora i posmatrača izbora u nastojanju da korupcijom dobije izbore. Igor je bio uključen u podmićivanje opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i pozicije posmatrača na biračkim mjestima – navodi OFAC.

Crna lista sve crnja

Dalje se kaže da je Dodikova kći, Gorica, uključena u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko subjekata koji primaju značajnu pomoć Vlade RS po Dodikovom nalogu.

Ranije su na „crnu listu“ SAD dospjeli brojni funkcioneri iz BiH, među kojima su, između ostalih, i Milorad Dodik, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, bivši šef OBA BiH Osman Mehmedagić, bivša glavna tužiteljka Gordana Tadić, kao i njena zamjenica Diana Kajmaković, ali i nekadašnji premijer FBiH Fadil Novalić, bivši funkcioner SDA Asim Sarajlić, bivši predsjednik VSTS Milan Tegeltija, delegat SNSD u Domu naroda Nikola Špirić i brojni drugi.

I dok svi oni odbacuju optužbe američke administracije da su umiješani u korupciju za koju ih SAD optužuju, domaće pravosuđe „spava“.

Nema povratne informacije

Pravnici s kojima smo razgovarali ističu da je potpuno apsurdno to da jedna ogromna država, poput SAD, optuži nekog vašeg državljanina za teška koruptivna djela, a da domaće pravosuđe „spava“ i ne reaguje.

– Logično bi bilo da Tužilaštvo BiH odmah reaguje i traži od Ministarstva finansija SAD da dostavi dokaze za koruptivnu umiješanost tih osoba radi provjere. Ovako imamo situaciju da se već godinama priča o umiješanosti najviših funkcionera BiH u teška koruptivna djela, a da javnost nema povratnu informaciju da li te optužbe imaju osnova ili nemaju – rekao je za Srpskainfo jedan od pravnika, koji nije želio da mu pominjemo ime.

Ističe da je apsurdno to što se neke osobe godinama nalaze na američkoj „crnoj listi“, a da domaće pravosuđe u međuvremenu nije sprovelo istragu i utvrdilo koliko u cijeloj priči ima istine.

TUŽILAŠTVO “VODI ISTRAGU”

Iz Tužilaštva BiH kratko su potvrdili za Srpskainfo da su pokrenuli istrage protiv svih osoba koje su stavljene na „crnu listu“ Vlade SAD, sa ciljem da se utvrdi postoje li elementi za krivično procesuiranje. Nisu, međutim, obrazložili kako je moguće da se neke osobe nalaze godinama na „crnoj listi“, a da istraga protiv njih još nije okončana.

– U svom radu Tužilaštvo BiH ostvaruje saradnju s partnerskim institucijama, kako iz BiH tako i iz inostranstva, a s obzirom na zaštitu interesa predmeta na kojima tužilaštvo radi, ne možemo govoriti o detaljima – ističu u Tužilaštvu BiH.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This