Vukanović: Svesrpski sabor nije sabor Srba već vlasti Srbije i Srpske

Vukanović: Svesrpski sabor nije sabor Srba već vlasti Srbije i Srpske

Poslanik u Skupštini Republike Srpske i lider liste „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović kaže da Svesrpski sabor nije sabor Srba, već sabor vlasti Srbije i Republike Srpske i „politički događaj u kome su organizatori gospodin Dodik i gospodin Vučić“.

Vukanović je u Iza vesti na N1 kaže da je organizator pre svega „Dodik jer mu sada idu lokalni izbori… Sabori dobro dođu da skrene pažnju sa ekonomske, finansijske i privredne situacije u Republici Srpskoj„.

On kaže da nema ništa protiv saradnje Srba u regionu. „Nemam ništa protiv toga da Srbi iz regiona sarađuju, vode ozbiljne diskusije… Da su tu bili predstavnici akademske zajednice, ugledni intelektualci, da su se čula različita mišljenja, da je to trajalo dugo vremena, pa da su se tek nakon rasprave usvojili neki dokumenti, da se ticalo problema Srba na Kosovu koji su izgubili sve institucije, položaja sve većeg broja Srba u Hrvatskoj, koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, problem Srba u federaciji, problem nefunkcionisanja institucija Republike Srpske… To su pitanja o kojim treba da se razmišlja“, dodaje naš sagovornik.

Vukanović kaže da je prisustvovao saboru, ali da se osećao neprijatno. Kako objašnjava, došao je jer je „uticaj Srbije na političke procese u Republici Srpskoj veoma važan, pre svega uticaj medija. Da nema Dodik podršku Vučića i da mu nije dao desetine miliona evra, da mu ne daje političku, medijsku podršku, i svaku drugu, on bi davno pao sa vlasti… Želeo sam da iskoristim priliku da imam komunikaciju sa strukturama vlasti u Srbiiji, da im kažem da je pogubno za srpsko nacionalno pitanje da podržava mafijašku vlast i režim Milorada Dodika“.

Takođe ističe da nije dobro da se Srbija meša u izborne procese u RS, kao i obrnuto. „Apelujem na vlasti u Srbiji da moraju shvatiti da mi ovde moramo imati svoju autentičnu politiku“, navodi.

Na pitanje N1 da prokomentariše izjave, a koje se odnose na Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, u kojima se navodi da je ona „napad na Dejton“, naš sagovornik kaže da je sve što Dodik radi u poslednje vreme „udar na Dejton“.

N1

„On je doneo Izborni zakon o Narodnoj Skupštini koji na kraju nije objavljen u Službenom glasniku. Ponizio je Narodnu Skupštinu i ostale institucije… Ponaša se kao uzurpator koji samovoljno donosi odluke, kao da smo mi neka srednjovekovna apsolutistička monarhija, a on car Dušan… On želi, i stalno to radi, iz izbora u izbore, provocira Bošnjake, najavljuje referendum, blokade kasarni… Tražeći reakciju od političara sa kojima je u koaliciji… Sa tim ratnim temama, tenzijama, na koje Bošnjaci odmah odgovaraju, dižu ratne zastave, napadaju Srbe, širi se srbofobija i onda trljaju ruke na toj nacionalističkoj, lažnoj priči dobijaju političke poene“, ističe on za N1.

Osvrnuo se i na izjave Dodika koji je pričao o otcepljenju od BiH. „Svako ko poput Dodika priča o otcepljenju, samostalnosti je neprijatelj Srba i Republike Srpske… Ovakva BiH je po meri svakog Srbina, a i svakog Bošnjaka i Hrvata“, zaključuje naš sagovornik.

N1

 

CATEGORIES
Share This