„Unikatno i odgovarajuće rješenje za BiH“

„Unikatno i odgovarajuće rješenje za BiH“

Predsjednik Socijalističke partije Srpske /SPS/ Goran Selak izjavio je da Dejtonski sporazum predstavlja unikatno i odgovarajuće rješenje za komplikovanu ustavnu, političku i društvenu stvarnost u BiH i da ova partija podržava Republiku Srpsku u nastojanjima da odbrani taj međunarodni ugovor.

Povodom 28 godina od parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, potpisanog u Dejtonu, Selak je rekao Srni da je Dejtonski sporazum optimalno rješenje za BiH, jer omogućava suživot, mir i stabilnost, ali i pravo na razvijanje posebnosti Republici Srpskoj, koja je najvažnija tekovina i istorijski podvig srpskog naroda.

„Dejtonskim sporazumom omogućeni su mir i stabilnost kao najvrednije tekovine čovječanstva, ali je uspostavljena i današnja BiH, koju čine dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda“, napomenuo je Selak.

On je dodao da je taj mirovni sporazum omogućio enitetima i narodima da, kroz ustavne mehanizme, očuvaju svoje posebnosti, održavaju mir i obezbijede građanima ekonomski prosperitet.

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi „Rajt Peterson“ u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

(Srna) Foto: Facebook

CATEGORIES
Share This