U kontinuitetu se krši Zakon o Javnom servisu RS

U kontinuitetu se krši Zakon o Javnom servisu RS

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajilica istakao je da se Zakon o Radio-televiziji Republike Srpske u kontinuitetu krši, budući da je Izvještaj o radu RTRS i finansijski izvještaj umjesto svake, Narodnoj skupštini Republike Srpske na raspravu upućen tek nakon četiri godine.

– U svom pismu od 15. novembra, koji sam uputio predsjedniku NSRS i rukovodstvu RTRS, upozorio sam da Narodna skupština nije diskutovala o radu RTRS još od 2019. godine. Nakon toga smo na prethodnoj sjednici dobili izvještaje za 2019, 2020, 2021. i 2022. godinu. Godinama krše zakon, izbjegavaju da podnese račune poslanicima, ali građanima koji finansiraju rad javnog servisa. To što jednom u četiri godine dostave izvještaje, ne amnestira ih odgovornosti za dosadašnje postupanje – rekao je Mihajilica.

Кaže da se RTRS, nekada srpska RTV, čiji je osnivač Republika Srpska i koji treba da bude servis svih građana, pretvorio u udarnu pesnicu i najvažniji instrument Dodikovog režima.

– Program RTRS ne služi interesu javnosti, nego isključivo interesu režima i to treba otvoreno reći. Ovo nije privatna televizija da može da ima uređivačku politiku kakvu želi. Za ove četiri godine, koliko nisu dostavili izvještaj, od građana Republike Srpske su naplatili 85 miliona КM taksi i još 15 miliona КM iz budžeta Republike Srpske. To svi plaćamo, a oni se ponašaju kao da je to stranačka članarina SNSD – naveo je Mihajilica.

Podsjetio je da je sjeme neprofesionalizma na RTRS posijano još prije 25 godina, kada je visoki predstavnik, da bi doveo SNSD na vlast, imenovao privremenog upravnika, stranog državljanina.

– I ta politička kontrola nad javnim servisom traje do dana današnjeg. To je servis za širenje lažnih vjesti, kredibilizaciju opskurnih portala bez impresuma čije vijesti prenose i najgoru vrstu propagande koja služi za veličanje vođe i demonizaciju njegovih političkih protivnika. Prekršena su sva profesionalna načela koja se tiču istinitog, nepristrasnog, cjelovitog, blagovremenog informisanja javnosti.  Urednike, a naročito Informativnog programa, kao da je školovao Izvršni komitet SNSD – rekao je Mihajilica.

Кaže da će prva stvar koja će nakon promjene vlasti biti urađena biti smjena Upravnog odbora RTRS i direktora RTRS.

– Svi koji su učestvovali u skrnavljenju i urušavanju Radio-televizije Republike Srpske, a samim tim i profesije, snosiće sankcije. Uređivačku politiku će voditi profesionalci, a ne poslušnici bilo koje stranke. To nije osveta, to je jedan od načina da Republiku Srpsku vratimo na pravi put. Da bi oporavak RTRS-a bio i brži, direktor i Upravni odbor RTRS morali bi odmah podnijeti ostavke – poručio je Mihajilica.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This