„Trojka“ pozvala na sastanak predsjednike svih stranaka, samo je jedna tačka dnevnog reda

„Trojka“ pozvala na sastanak predsjednike svih stranaka, samo je jedna tačka dnevnog reda

Predsjednici stranaka sarajevske „Trojke“ zvanično su pozvali lidere svih parlamentarnih partija na nivou BiH na sastanak o izmjeni Ustava BiH, s ciljem provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković pozivaju na sastanak u ponedjeljak, 29. januara, s početkom u 13 časova u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

-Molimo Vas da format sastanka bude: šef delegacije + 2 člana delegacije – piše u dopisu upućenom na adrese predsjednika SDA, SNSD, SDP, HDZ BiH, DF, NiP, NS, SDS, PDP, Bosanskohercegovačka inicijativa-Kasumović Fuad, Za pravdu i red, DEMOS, US i NES BiH.

Podsjećamo, postoje brojne presude Evropskog suda koje se odnose na nemogućnost kandidovanja „ostalih“, onih koji se nacionalno ne izjašnjavaju, ali i pripadnika konstitutivnih naroda ako se kandiduju u „pogrešnom“ entitetu. Najpoznatija je presuda „Sejdić i Finci protiv BiH“. Mnoge presude odnose se na izbor članova Predsjedništva BiH.

“Srbin i ostali”

Lideri stranaka koje čine vlast na niviou BiH nedavno su u Laktašima postigli načelan dogovor o mnogim otvorenim pitanjima, među kojima je i Predsjedništvo BiH.

Potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH
FOTO: BOSNAINFO

-Prijedlog je da kandidata iz reda bošnjačkog naroda bira čitava FBiH, za hrvatskog člana se mijenja na ranije predloženi način HDZ BiH, a za kandidata iz reda srpskog naroda, radi usklađivanja sa sudskim odlukama, može se definisati da se iz Republike Srpske bira „Srbin i ostali“, isto tako da se definiše i u FBiH kako bi svi imali mogućnost da budu kandidovani – piše u zaključcima.

U Ustavu BiH sada piše da se iz FBiH biraju Bošnjak i Hrvat, a Srbin iz Republike Srpske.

Za promjenu Ustava potrebna je dvotrećinska podrška poslanika u PS BiH, što znači da nisu dovoljni samo glasovi aktuene koalicije na nivou BiH, nego im je potrebna podrška i opozicije.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This