Topićeva o zaključcima Narodne skupštine „došli smo do zida“ slijedi potpuni poraz međunarodne zajednice ili krah politike Republike Srpske“

Topićeva o zaključcima Narodne skupštine „došli smo do zida“ slijedi potpuni poraz međunarodne zajednice ili krah politike Republike Srpske“

Došli smo do zida i sa jedne, i sa druge strane. Ili ćemo gledati potpuni poraz međunarodne zajedice, ili će to značiti određeni krah modela politika koje dolaze iz Republike Srpske u odnosu prema BiH, kao i prema strancima.

To za Srpskainfo kaže politička analitičarka Tanja Topić govoreći o mogućim posljedicama zaključaka usvojenih na 11. posebnoj sjednici Narodne skupštine, ali i Nacrta izbornog zakona Srpske koji je usvojen na 12. sjednici.

“Spisak lijepih želja”

Zaključci nemaju pravnu snagu. Prema tome, nisu obavezujući. Jeste da stupaju na snagu danom usvajanja i oni postavljaju određene zahtjeve, kako pred koalicione partnere, isto tako i pred međunarodnu zajednicu. Čini mi se da ti zaključci predstavljaju spisak lijepih želja iz RS za koje su, i oni koji su ih formulisali, svjesni da su neprovodivi. Sasvim sigurno neće biti usvojena ni odluka o poništavanju svih dosadašnjih odluka visokih predstavnika, niti će PS BiH uraditi ono što je tamo formulisano – smatra Topićeva.

Tanja Topić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, sa izbornim zakonom Srpske je sasvim drugačije. Kaže da on predstavlja opasnost koja može da stvori ozbiljne konfrontacije.

-Imali smo i ranije usvajanje zakona koji su, na neki način, značili jednu vrstu pravne secesije, osamostaljivanja Republike Srpske. S tim da smo čuli obrazloženja da će izbori u RS biti provedeni po tom izbornom zakonu i da je nebitno što ih neće priznati međunarodni autoriteti, niti bilo ko drugi – kaže Topićeva.

Prema njenim riječima, upravo to otvara pitanje posljedica i reakcije međunarodne zajednice.

-Sjetimo se zakona o agenciji za lijekove RS, pa smo imali odluke koje su se ticale finansijskog sistema, vojske… Vidimo da se zakljčcima NSRS sve one ponovo vraćaju u život. Čini mi se da je sada manevarski prostor umanjen u odnosu međunarodna zajednica – poltičko rukovodstvo RS. Ne znam kakav će ishod biti, ali je sigurno da moramo iščekivati neku vrstu epiloga. Doli smo do zida i s jedne i sa druge strane – zaključuje Topićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This