„To nije švedski sto sa kojeg neki političari mogu uzimati i odbacivati šta žele“ Bećirović istakao da je OHR integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

„To nije švedski sto sa kojeg neki političari mogu uzimati i odbacivati šta žele“ Bećirović istakao da je OHR integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Povodom izjava pojedinih političara o izmještanju institucije Visokog predstavnika nakon otvaranja pregovaračkog procesa, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da izjave o tome da „otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije Visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine“ nemaju nikakvo utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Tvrdi, riječ je o neodgovornim i antidejtonskim porukama s nesagledivo opasnim posljedicama za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu.

– Dejtonski mirovni sporazum nije švedski sto sa kojeg neki političari mogu uzimati šta žele i odbacivati ono što ne žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno poštovati. Političare koji govore o zatvaranju OHR pozivam da svojim političkim saveznicima počnu govoriti da je vrijeme za zatvaranje i odustajanje od antidejtonske, antiustavne i separatističke politike – kazao je Bećirović.

Evrointegracioni put Bosne i Hercegovine, između ostalog, navodi Bećirović, treba da rezultira političkom, ekonomskom i institucionalnom stabilizacijom BiH društva i države i razvojem civilnog društva. Otvaranjem pregovora s Evropskom unijom osnažuje se proces demokratizacije države Bosne i Hercegovine. Dakle, dodaje, pregovarački procesi treba da rezultiraju stabilizacijom i osnaživanjem države Bosne i Hercegovine na nacionalnom i međunarodnom nivou.

– Da bi se zatvorio Kabinet visokog predstavnika u BiH nije dovoljno „započeti pregovore“ nego je potrebno ispuniti ranije utvrđene zahtjeve, odnosno potrebno je implementirati tzv. Program 5+2. Započinjanjem pregovaračkog procesa s EU, Bosna i Hercegovina nije automatski ispunila sve ranije prihvaćene zahtjeve sadržane u Programu 5+2, neophodne za zatvaranje Kabineta visokog predstavnika. Stoga svako postupanje suprotno ranije prihvaćenom Programu 5+2 predstavlja odstupanje od principa pravne sigurnosti, čime se destabiliziraju BiH društvo i država – naveo je Bećirović.

Pokušaji osporavanja i urušavanja institucije Visokog predstavnika, kao i Ustavnog suda BiH, ističe Bećirović, dio je detaljno osmišljenog plana čiji je krajnji cilj uklanjanje svih institucija zaduženih za očuvanje mira, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, piše N1.

– Tek kada se ispune ranije definisani uslovi neophodni za izmještanje, odnosno zatvaranje OHR, te kada Upravni odbor Savjeta za provedbu mira pozitivno procijeni situaciju u Bosni i Hercegovini, utemeljenu na punom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, možemo govoriti o zatvaranju kancelarije OHR u Bosni i Hercegovini – poručio je Bećirović.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This