Sudije i tužioci su saučesnici u sistemskoj pljački

Sudije i tužioci su saučesnici u sistemskoj pljački

Oslobađajuća presuda Okružnog suda Banjaluka u slučaju bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića još jednom je pokazala da naše pravosuđe nema kičmu i hrabrost da se suprotstavi uticajima sa strane, ponajviše političkim.

Rekao je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović, dodajući da je korupcija najveći problem našeg društva, ali da se i do sada mnogo puta pokazalo da na nju nije imuno ni pravosuđe, odnosno institucije i pojedinci koji bi trebali to da sankcionišu.

– Кoliko je kredit koji je dodijeljen firmi „Energolinija“ bio rizičan, govori i činjenica da je tadašnji direktor IRB RS podnio ostavku jer nije htio da to potpiše, da bi naknadno lično Džombić potpisao kredit od 19,5 miliona КM. Znamo da je i Glavna služba za reviziju to konstatovala. Svi su bili svjesni rizika, da navedeno preduzeće neće vraćati kredit, ali naše pravosuđe kaže da Džombić nije i da je postupao u dobroj namjeri. Apsurdno obrazloženje odluke, kojim se pokriva nedostatak hrabrosti da se suoče sa pogubnim odlukama političkih elita i drugih moćnika – rekao je Borenović.

Borenović ističe da nije ni čudo što su propale tri banke, a mnoge lokalne zajednice ostale bez miliona КM sredstava .

– Ni tu nema krivca. Ako sud smatra da nije Džombić kriv, ko onda jeste? Prvostepena oslobađajuća presudu je donijeta i u slučaju bivše direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavice Injac, koja je bila pod optužbom da je propuštanjem nadzora nad propalom „Bobar bankom“ prouzrokovala štetu od 122,5 miliona КM. Ako ni ona nije kriva, opet pitam naše pravosudne institucije ko onda jeste kriv? Da li možemo očekivati da niko ne bude kriv ni u slučaju sramnih „korona nabavki“, kada su se pojedinci ili organizovane kriminalne grupe iz vrha vlasti bogatile dok je narod umirao? Živimo u sistemu u kojem se milijarde КM novca naroda Republike Srpske bukvalno bacaju ili odlaze u ko zna čije džepove, a naše kukavičko pravosuđe navodno nikada ne može da dokaže krivicu, čime postaju direktni saučesnici u sistemskoj pljački države – poručio je Borenović.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This