STRANCI SU ALIBI ZA NERAD „Koalicija na nivou BiH za neuspjehe krivi rat u Ukrajini i vremensku prognozu“

STRANCI SU ALIBI ZA NERAD „Koalicija na nivou BiH za neuspjehe krivi rat u Ukrajini i vremensku prognozu“

Stranci u BiH po svemu će još dugo da kroje sudbinu građanima u Bosni i Hercegovini, jer se političari na vlasti ne mogu dogovoriti oko suštinskih stvari.

Takvo stanje, po svemu sudeći, odgovara vladajućoj koaliciji na nivou BiH jer u takvoj atmosferi izvlače nacionalne teme u prvi plan i tako kupe bodove kod potencijalnih glasača.

Podsjećamo, vlast u poslednja tri mjeseca nije postigla nijedan dogovor. Iako je polovina godine, budžet za ovu godinu nije usvojen niti ima naznaka da će se to uskoro dogoditi, a uprkos zahtjevima Evropske unije ni zakon o sudovima, imenovanje glavnog pregovarača i njegovih zamjenika, kako stvari stoje, još dugo neće doći na dnevni red.

Osim toga, već mjesecima, pa i godinu unazad nema dogovora o raspodjeli prihoda koje je po osnovu putarina prikupila Uprava za indirektno oporezivanje, a ni projekti koji decenijama čekaju na realizaciju kao što su gasne interkonekcije nisu pomjereni sa mrtve tačke.

Kako je izjavio lider HDZ BiH Dragan Čović partneri bi trebalo da se sastanu u Mostaru početkom jula, kako bi se dogovorili o ovim ključnim pitanjima za BiH. Taj sastanak uslovio je lider je SNSD Milorad Dodik, koji je poručio da neće za isti sto sa koalicionim partnerima dok se ne smijene Denis Bećirović, Zlatko Lagumdžija i Elvedin Konaković jer su tajno radili na usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Istovremeno, ponovio je i da se domaći političari u BiH oko ničega ne mogu dogoviriti.

– Nema dogovora u BiH, jer čak i kad se uspije postići bilo kakav dogovor, strani faktor se pojavi kao vrhovni sudija i kaže šta može, a šta ne – izjavio je Dodik.

Međutim, predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da je moguće postići dogovor u BiH bez uplitanja stranaca.

Branislav Borenović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Ova sadašnja vlast, „Trojka“ – SNSD – HDZ BiH je obećala programsku koaliciju, a dobili smo najgoru moguću foteljašku koaliciju. Njima je sve izgovor za očigledne neuspjehe, svi su im krivi osim njih samih, u svemu traže besmislene izgovore, te stranci, te opozicija, te rat u Ukrajini, te vremenska prognoza… – kaže Borenović.

On napominje da je 2006. godine stvoren ambijent, pa čak i donesena odluka da se zatvori OHR, ali su Dodik i Silajdžić svojom ping-pong retorikom, nerealnim i nemogućim pričama o ukidanju Republike Srpske sa jedne i nezavisnosti sa druge strane, sačuvali visokog predstavnika i strano prisustvo u BiH.

– Sa mudrom, ozbiljnom i odgovornom politikom moguće je praviti domaće dogovore i pomjeriti strance iz suštinskog odlučivanja, najbolji primjer je iz našeg perioda, kad je PDP bio vlast. Tada smo npr. sklonili strance iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika domaćim dogovorom i odlukom u Predsjedništvu BiH. A što se Dodikove priče tiče, reći ću samo da je on najveća podrška stranom uticaju u BiH – izjavio je Borenović.

Politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje za Srpskainfo da domaćim političarima savršeno odgovara prisustvo stranaca, jer su im oni upravo alibi za nečinjenje i izgovore.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Domaćim političarima  je gotovo jedno desetljeće bilo prepušteno da sami donose odluke i odlučuju o sudbini države, bio je to tzv. prelaz iz Dejtonske u Briselsku fazu. Rezultati su više nego vidljivi, ponovno smo se vratili u Dejtonsku fazu. Problem je što su domaći političari spremni na rješenje ali samo po njihovoj mjeri, ne vide i ne žele da vide potrebe drugih niti da ih razumiju – kaže Topićeva.

Ona dodaje da prebacivanje krivnje na nekog drugog je oproban politički recept za BiH.

– Ono što je takođe bitno jeste da je odnos prema strancima selektivan, svi se drže dokazanih prijatelja i boraca za njihovu stvar dok se oni drugi koji ne podržavaju njihove politike satanišu, omalovažavaju i vrijeđaju na primitivan i prizeman način – izjavila je Topićeva.

Politički analitičar Velizar Antić objašnjava da je Bosna i Hercegovina složena država u kojoj međunarodna zajednica ima izuzetno veliku ulogu u donošenju odluka.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Sa ovako velikim miješanjem stranaca u proces donošenja odluka, čak i trideset godina nakon rata i uspostavljanja dejtonske BiH, mi kao država nećemo moći ići prema Evropskoj Uniji i prema onome što bi građani željeli. Dakle, neminovno je da naši političari preuzmu odgovornost za politike koje sprovode i da oni budu ti koji će morati da se dogovaraju sa drugim učesnicima u procesu donošenja odluka – kaže Antić.

PROČITAJTE JOŠ

Ističe da trenutna situacija odgovara i političarima ali i međunarodnom faktoru, samo ne odgovara građanima.

– Domaći političari odgovornost za nesposobnost prebacuju ili na strance ili na drugu stranu. Stranci i dalje ostvaruju svoje interese jer aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka. Jedini koji ispaštaju i trpe su građani koji ne vide izlaz iz ove situacije i ne vide želju kod trenutnih političkih elita da poprave stanje i naprave transparentan sistem i sistem koji će raditi u korist građana, a ne političara i njihovih partija – izjavio je Antić.

Građani da kazne političare

Politički analitičar Velizar Antić kaže da je jedina nada se trenutna situacija popravi jeste u samim građanima da na izborima kažnjavaju trenutne političke elite koje ne rade u njihovu korist.

– Kada građani na izborima počnu da glasaju u svoju korist tada će i političari više slušati šta im oni poručuju i kakve im signale šalju – kaže on.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This