Staša Košarac povećao budžet za hotelski smještaj

Staša Košarac povećao budžet za hotelski smještaj

Kako se može uvjeriti na Portalu javne nabavke, omiljena destinacija ministra i službenika ovog ministarstva u 2022. godini bila je Banjaluka, a odsjedali su u hotelima „Bosna“ i „Integra“.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac će po svemu sudeći imati vrlo aktivnu godinu, bar ako je suditi po novcu koji to ministarstvo planira potrošiti na hotele i restorane.

Tako je ovih dana ministarstvo raspisalo dva javna tendera koja se tiču ugostiteljskih usluga.

Prvi se odnosi na usluge restorana i posluživanja hrane, a za ove namjene ministarstvo planira da potroši oko 21.000 KM bez PDV, i to za godinu dana. U tenderu se traži ponuda više ponuđača.

Uvećanje za 50 odsto

Drugi tender odnosi se na usluge hotelskog smještaja, a za te namjene iz budžeta će biti izdvojeno oko 117.000 KM bez PDV, takođe za godinu dana. I za ovaj tender se traže ponude više ponuđača.

Zanimljivo je da je ovo ministarstvo povećalo budžet za hotelski smještaj u odnosu na prošlu godinu za oko 40.000 KM.

Naime, u tenderu iz januara prošle godine, ministarstvo je za usluge hotelskog smještaja izdvajalo 80.000 KM.

Kako se može uvjeriti na Portalu javne nabavke, omiljena destinacija ministra i službenika ovog ministarstva u 2022. godini bila je Banjaluka, a odsjedali su u hotelima „Bosna“ i „Integra“.

Gdje će Košaraca i službenici ovog ministarstva ove godine odsjedati ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – novca im neće nedostajati za putovanja.

Podsjećamo, ekonomski neopravdano ulaganje u održavanje službenog vozila ministra Staše Košarca i njegovog zamjenika, te angažovanje osoba po osnovu ugovora o djelu za poslove koji su predviđeni sistematizacijom radnih mjesta – samo su neke od nepravilnosti koje su otkrili revizori u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za 2022.

Putni nalozi popunjavani mimo Pravilnika

U izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji za 2022. godinu koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH, revizori su utvrdili niz nepravilnosti od kojih se neke ponavljaju iz godine u godinu.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da je samo na putne troškove to ministarstvo spiskalo 285.777 KM, iz čega se vidi da im je putovanje jedna od omiljenih aktivnosti.

Revizori su imali primjedbe i na putne naloge jer “nisu popunjavani u skladu sa Pravilnikom Savjeta ministara BiH.

Konstatovano je da obrazac putnih naloga svojim potpisom ne ovjerava osoba koja je upravljala službenim vozilom na određeni dan, dok u pojedinim slučajevima u obrascu putnog naloga (evidencija utroška goriva i maziva) nije evidentirano sipanje goriva, iako je isto evidentirano na kartici davaoca usluge”.

– Poređenjem izvještaja TAG uređaja i putnih naloga uočena su određena odstupanja, u smislu da je u izvještaju TAG uređaja evidentiran ulaz i izlaz s auto puta u dane vikenda (nedjelja), a u putnom nalogu nije evidentirana vožnja na taj dan. Navedeno ukazuju na slabost internih kontrola u dijelu popunjavanja naloga za službena vozila – ističu revizori.

(Srpskainfo) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This