Šta kaže vlast, a šta opozicija

Šta kaže vlast, a šta opozicija

Republika Srpska je „ugrožena“, rečenica je koju svakodnevno čujemo od opozicije, ponekad i od vlasti.

Budući da ne mogu da se dogovore o tome šta je to najveća prijetnja po Republiku, tražili smo od njih da nabroje pet problema sa kojima se Srpska susreće i koji joj u ovom trenutku nanose najveću štetu.

Srđan Mazalica, zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini, na prvo mesto je stavio političke pritiske od strane nekoliko zapadnih ambasada.

-To je razvlašćivanje Republike Srpske, kao što je otimanje državne imovine, miješanje u unutrašnje stvari, ekonomski pritisci – kaže Mazalica za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na drugom mestu je odlazak mladih iz Republike Srpske.

-Treće, demografski problemi: negativan prirodni priraštaj, smanjena reproduktivna sposobnost – kaže Mazalica.

Na četvrto mjesto stavio je pitanja bezbjednosti – terorizam, migranti, regionalna nestabilnost, organizovani kriminal.

Korupciju, kao prijetnju po Srpsku, Mazalica je rangirao na peto mesto.

Istovremeno, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Igor Crnadak je korupciju stavio na sami vrh prijetnji po RS.

Njegov poredak dalje ide ovako: Lažni patriotizam, nepravda i vladavina jednog čovjeka umjesto institucija, politički kontrolisano i korumpirano pravosuđe te politička i finansijska međunarodna izolacija Srpske.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska samostalno odlučuje o skoro svim pitanjima koja se tiču svakodnevnog života, a na nivou BiH nijedna odluka se ne može doneti bez predstavnika RS.

-Ovakav status “države u državi” koji ima RS je i međunarodno verifikovan, tako da su sve želje pojedinaca iz Sarajeva da Republika Srpska nestane uzaludne – kaže Crnadak za Srpskainfo.

igor crnadak pdp
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zato je najvažnije, dodaje Crnadak, da se RS posveti svom jačanju iznutra, a to znači zaustavljanje pljačke koja se mjeri u stotinama miliona, i izgradnju odgovornih institucija, posebno u pravosuđu, u cilju obezbjeđivanja pravde.

-Lazne patriote koje vode RS već 15 godina su najveća opasnost za našu budućnost, jer ne razumiju staru Kamijevu misao “Ljubav prema otadžbini zavisi od pravde u njoj” i za svoje lično bogaćenje ekonomski uništavaju Republiku Srpsku i vode je u potpunu izolaciju – zaključćuje Crnadak.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This